Ékszerek Éjszakája BDPST

Az Ékszerek Éjszakája BDPST egy évente visszatérő, kortársékszer kiállításokat felvonultató eseménysorozat, amely idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre. Az alkotók független egyéni vagy csoportos kiállításon vesznek részt.

Ez év szeptemberében rekord mennyiségű kiállítás várja látogatóit:

110 alkotó 42 budapesti, illetve +1 pécsi helyszín részvételével, melyek az Ékszerek Éjszakája térképével szeptember 21-én 16:00-00:00-ig bebarangolhatók, ekkor személyesen is megismerkedhetünk az alkotókkal, együtt ünnepelhetjük a kortárs ékszer sokféleségét. A kiállítások legfontosabb programjai ezen a hétvégén zajlanak, viszont érdemes figyelemmel kísérni a helyszínek egyénileg szervezett eseményeit, mert egyéb/későbbi időpontokban sok érdekességgel készülnek még a tervezők.

Az idei év több szempontból is újdonságot tartogat: az első és talán legfontosabb törekvés a külföldi kortárs alkotók bevonását jelenti. Az ÉÉB célja a hazai tervezőkből álló kör kitágítása; teret adni a külföldi alkotóknak, hogy itthon nagyobb ismertségre tegyenek szert, aminek köszönhetően a magyarok aktivitása nemzetközi színtéren is kiemelt figyelmet kaphat. E szimbiotikus kapcsolat a hazai és külföldi alkotók között illeszkedik az idén meghirdetett pályázati témához, melynek hívószava: SZIMBIÓZIS. A felhívás nemzetközi platformokon is elérhetővé vált, így nem meglepő, hogy a 88 beérkező pályamunkának közel fele külföldi. A pályázati anyagot elbíráló független zsűriben elismert alkotók, kurátorok, elméleti szakemberek működtek közre, akik különböző aspektusból megvizsgálva hoztak releváns döntést.

A zsűrizés végeredményeképpen a 38 legjobbnak ítélt pályamunka kerül bemutatásra a Kortárs Építészeti Központban 2018. szeptember 20-23. között, ahol a programsorozat főbb eseményei kapnak helyet.

Az idei év vendégkiállítása a K.A.S. Galériában kap helyet, ahol a németországi Burg Giebichenstein University of Art and Design Halle neves professzora Hans Stofer és művészeti asszisztense, Melanie Isverding a hallgatókkal együtt mutatják be munkáikat. Megtekinthető szeptember 20-23. között, a Bartók Béla út 9. szám  alatt.

Szombat este egy különleges eseménnyel lesz a város szívében, egy Dob utcai bérház belső udvarában Gisbert Stach késdobáló ékszer performanszát tekinthetjük meg, és drukkolhatunk neki együtt. 2018. (szept. 22. 18:00 Hidegszoba Stúdió Dob utca 24.)

A számos kiállítás megtekintése mellett idén több új programmal bővül a rendezvény: az elismert, svájci születésű, Londonban élő alkotó és kurátor Hans Stofer tart kétnapos workshopot 12 fő bevonásával, ahol a résztvevők bekötött szemmel alkothatnak, teret engedve a taktilis érzékelésük pontosabb megismerésének.
A másik fontos esemény, egy olyan kifejezetten alkotóknak szánt szakmai nap megrendezése, amely során 3 neves tervezőművész:  Hans Stofer, Melanie Isverding, Péter Vladimir tart angol nyelvű előadást irányított témában az érdeklődőknek.

Az eseményt idén a H6 kortárs ékszertervező csoport szervezi, bízva a friss, lendületes hozzáállás sikerében. Változatos programjaik célja a magyar kortárs ékszertervezés szélesebb körben való megismertetése, illetve a pályakezdő és gyakorlott alkotói közeg inspirálása, összefogása.

Az alábbi térképen láthatók a program helyszínei, a részletes programokkal és helyszínekkel kapcsolatban ITT található információ.

PROGRAMOK:

2018. 09. 20. SZAKMAI NAP

Előadások szimbiózis témakörben

18:00-21:00

MOME, Moholy Nagy Művészeti Egyetem Z épület, nagy auditórium, 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2.  

Előadók:

Melanie Isverding

Hans Stofer

Péter Vladimir

Az előadás végén a hallgatóságnak lehetősége nyílik beszélgetést kezdeményezni a művészekkel.

(AZ ESEMÉNY ANGOL NYELVEN ZAJLIK!)

2018. 09. 21. ÉKSZEREK ÉJSZAKÁJA

16:00

Az Ékszerek Éjszakája 3 napos eseménysorozatának megnyitója.

Az eseményt megnyitja: Thuróczy Szabolcs, színművész

SZIMBIÓZIS kiállításmegnyitó. A kiállítást megnyitja: Lőrincz Réka, kurátor

Díjátadó

Zsűri tagjai: Lőrincz Réka, Gisbert Stach, Dan Piersinaru, Spengler Katalin, Oltai Kata, Horányi Attila, Pandúr Ildikó

Kiállítók:

Andra Oana Lupu (RO)

Anna Börcsök (HU)

Anna Riess (AT)

Birgit Thalau (DE),

Biying Chen (CN)

Dóri Visy (HU)

Erika Fülöp (HU)

Erika Rejka (HU)

Eszter Sára Kocsor (HU)

Fanni Vékony (HU)

Fruzsi Fekete (HU)

Gergő Varga (HU)

Jelena Počinka (SLO)

Jieyi Sun (CN)

Joshua Kosker (US)

JunaJo Garcia Martin (ES)

Katja Köditz (DE)

Kinga Huber (HU)

Kristi Paap (EE)

Krisztina Németh (HU)

Meiqi Luo (CN)

Mia Kwon (DE)

Monique Lecouna (AR)

Nikolai Balabin (FI)

Orsolya Kecskés (HU)

Orsolya Losonczy (HU)

Rasa Ilgine + Dalius Ilginis (LT)

Rebeka Erdei (HU)

Sapi Szilágyi (HU)

Sara Chyan (GB)

Snem Yildirim (TR)

Veronika Fábián (HU)

Wiebke Pandikow (FI)

Yi-Jhu Huang (TW)

Yichen Dong (GB)

Zoltán Tóth (HU)

Zsófia Biró (HU)

Zsófia Neuzer (HU)

ESEMÉNY FŐVÉDNÖKE:  Lőrincz Réka, művész

KÜLFÖLDI DÍSZVENDÉGEK: Melanie Isverding, Dan Piersinaru, Gisbert Stach, Hans Stofer

SZERVEZŐK: H6 Contemporary Jewelry Group : Börcsök  Anna,  Fazekas  Veronika,  Fekete  Fruzsi,  Horányi  Kinga,  Neuzer Zsófia, Tengely Nóra