Magyar Design – Viaplant

A Viaplant művészeti projektként indult 2015-ben – a Tájék Művészeti Csoport alkotásaként – Pilsen, Európa Kulturális Fővárosa felhívására. Hosszas kísérletezés és fejlesztés után önálló termékké nőtte ki magát: a Viaplant egy szabadalmaztatott UV- és fagyálló kompozit anyag.

A természetes alapanyagok sajátossága és a kézi feldolgozás eredményeként a Viaplant panelek egyediek. Ahogyan a borok esetében az egyes évjáratok, a Viaplant termékek is magukban hordozzák a származási hely és az adott év jegyeit, az ebből eredő változatosság adja meg kollekciójuk termékeinek sajátosságát, amelyek előállítása során olyan növényi részeket, leveleket és virágzatokat alkalmaznak, amelyeknek a megújulási ideje 1 év, vagy kevesebb.

A különleges gyártási eljárásnak köszönhetően a növények megőrzik színüket és természetes karakterüket. A Viaplant panelek innovatív anyagösszetételének és egyedi gyártástechnológiájának köszönhetően könnyebbek, mint más, hasonló felhasználási körű anyagok: tömegük 1.2 kg/m2/mm, amely egy hagyományos csempe tömegének kevesebb, mint negyede. A panelek vastagsága típustól függően mindössze 3-4 mm.

A Viaplant panelek könnyen méretre vághatóak asztalosipari szerszámok segítségével, így a végtermék formájának csak a képzelet szab határt. A Viaplant áttetsző és átvilágítható. Új távlatokat nyit a belsőépítészetben, a világítástechnikában és számos kreatív területen.

A Viaplant természetes alapanyagai kivétel nélkül hazai forrásból származnak, a tervezők számára kiemelten fontos, hogy a teljes munkafolyamat Magyarországon történjen.

Az idei OtthonDesign kiállítás Magyar Design standjának látogatói élőben is megtekinthetik a Viaplant egyik legújabb termékét, a Columna lámpát. A lámpatest színhőmérséklete, valamint fényereje szabályozható, aminek köszönhetően különféle hangulatokhoz alkalmazkodó látványt varázsolhatunk a helyiségbe. A lámpatest távirányítóval és mobiltelefonos applikációval is irányítható.

Az Otthon Design kiállítás Magyar Design válogatása április 3. és 7. között várja az érdeklődőket a Hungexpo G pavilonjának 503-as standján!