DOT for You – IRKA Exkluzív 2020

A DOT for You design márka IRKA határidőnaplója 5. éve készül Magyarországon limitált példányszámban, prémium minőségben. A gyártás közösségi finanszírozás segítségével valósul meg, mert a márka hisz az emberi közösség értékteremtő erejében. Az IRKA határidőnapló előállítása lokális munkaerőre és erőforrásokra épül. A DOT for You noteszek FSC minősítéssel rendelkező papírból készülnek egy fenntarthatóbb jövőért.

Idén a márka 5. születésnapja alkalmából egy különlegesen szép, limitált kollekció látott napvilágot, amit a TOBE Gallery kiállítóterében mutatnak be egy pop up vásár keretén belül, december 4-én.

Miért és hogyan készült az Exkluzív IRKA 2020 határidőnapló limitált kiadása? – Baglyas Erika, a DOT for You márka alapítója mesél a kollekció létrejöttének hátteréről:

Képzőművészként alapítottam a DOT for You design márkát azzal a céllal, hogy a papír, a nyomdai eljárások, a könyvkötészet világában találjak egy kedves mezsgyét, ahol megvalósíthatom a kísérletező kedvű minimalizmust, ahol véget ér az unalmas noteszek világa, ahol lehet például egy határidőnapló – amellett, hogy funkcionálisan és minőségileg is kimagasló – olyan izgalmas, hogy magától leugrik az asztalról. Sőt, szinte rád veti magát és, a puszta létezésénél fogva kényszerít rá, hogy lapozz bele, írjál a lapjaira, nézegesd, forgasd, használd rongyosra.

Kritikus de elfogult is vagyok a DOT noteszekkel kapcsolatban, az évek során sikerült végig járni elég sok utat, és kipróbálni jónéhány fogást. 2016-2017-ben még a LOLKA noteszekkel kezdődött, amikor a sokszor hallott „azt úgy nem lehet, és nem úgy kell vagy szoktuk” ellenére, olyan notesz borítókat készítettem, ahol a prégelés/aranyozás amúgy tradicionális könyvkötészeti díszítő technikájának határait feszegettem – a standard technikai beállításokkal szembe menve, más hőfokon, más gyártási értékekkel, roncsolt fóliával, egyszóval kísérletezéssel. Mivel egy márka építése rengeteg olyan feladattal jár, ami nem feltétlenül kreatív folyamat, ezért az egyik legkedvesebb élményem, amikor végre kiélhetem a kísérletező kedvemet.

Így ha egy prégelő gép mellé enged valaki, akkor részemről elkezdődik a direkt „rontott” példányok gyártása. Azért használok idézőjelet, mert szerintem ezek nem rontottak, csak másmilyenek, és mert a rontott értelme itt az általánostól való eltérést jelenti. Nekem ugyanis tetszik, ha a fólia nem fed jól, ha egymásra tapad két vagy több szín, ha vissza lehet koptatni, ha a prégelő szerszám alatti milliméterpontosan belőtt beállást mégis elmozdítom, vagy ha a fólián lévő pigment besül stb. Mindez azért tetszik, mert elképesztően festői, érzéki, játékos felületeket lehet így létrehozni. Ha pedig valamit fontosnak tartok a DOT for You életében az elsők között mindenképpen a szokásostól való eltérést, az útkeresést, a kísérletezést említem. 

Idén télen 5 éves az a döntésem, amivel egy 7. kerületi bérház 3. emeleti garzonlakásában elindult a DOT for You élete. Úgy gondoltam, most egy ilyen kísérletezés újra kijár nekem, és nektek is (!), ezért az IRKA 2020 határidőnaplónak elkészítettük a 106 darabos limitált kollekcióját. Minden példány más és más, nincs két egyforma konstelláció a borítón. Igazi roncsolás-utazás, prégelés-kísérlet, esztétikai orgazmus.

Az EXKLUZÍV IRKA határidőnaplókat az esemény helyszínén lehet élőben megnézni és megvásárolni, ezen kívül felvonul majd a galériában az összes készleten lévő DOT for YOU termék is, így garantáltan senki nem megy haza üres kézzel!

Látogassatok el december 4-én, szerdán a TOBE Gallery-be, ahol egyben látható lesz a 106 egyedi, kézműves EXKLUZÍV IRKA határidőnapló, melyek között garantáltan nem találni kát ugyanolyat, válaszd ki kedvenced a kollekcióból és használd egész jövő évben büszkén és boldogan a tervezőgrafika és könyvkötőmesterség páratlan remekét, amire minden nap öröm lesz ránézni!

Exkluzív IRKA 2020 / DOT for You Meglepetés PartyTOBE Gallery, 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 36. – December 4. 18.00-21.00