Kortárs az utcán

Szuper kezdeményezéssel rukkolt elő a JCDecaux médiacég Spengler Katalin és Zsikla Mónika kurátorok együttműködésével: az Utca múzeum projekt keretében január végéig 25 kortárs hazai képzőművész alkotását láthatják a járókelők frekventált közterületi plakáthelyeken.

Radák Eszter: Így szeretnék megöregedni, 2012
olaj, vászon, 130 × 90 cm, Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjtemény
Repró fotó: Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjtemény

A projektben résztvevő művészek nemzetközi szinten is elismert alkotók, képeik számos hazai és külföldi múzeumban és magánygyűjteményben is megtalálhatók. A huszonöt alkotást budapesti busz és villamosmegállókban láthatjuk január végéig, valamint a www.kortars.jcdecaux.hu oldalon is megismerkedhetünk a festményekkel, az alkotókkal és a kezdeményezés kurátoraival is. Illusztrációként kiválasztottam néhány kedvencet, de nem mutatom meg az összes képet, hogy legyen meglepetés!

Csató József: Ballance for Birthday Boys, 2019
olaj, vászon, 160 x 130 cm, a művész tulajdona
Repró fotó: Wéber Áron
Kicsiny Balázs: Az órásmester története, 2006
gouache, digitális print, tus, papír, 29 x 21 cm, magángyűjtemény
Repró fotó: Sulyok Miklós
Bukta Imre: Margit a templomban, 2006
olaj, vászon, 100 x 70 cm, magángyűjtemény
Repró fotó: Sulyok Miklós

 Az Utca Múzeum kampány célkitűzése, hogy közelebb hozza a kortárs hazai művészetet a város emberéhez és bemutassa a magyar kortárs sokszínűségét. Bak Imre, Batykó Róbert, Bernáth Dániel, Birkás Ákos, Bukta Imre, Bullás József, Csató József, Fehér László, Gerber Pál, Hecker Péter, Káldi Katalin, Keresztesi Botond, Kicsiny Balázs, Király András, Köves Éva, Lakner László, Mátyási Péter, Maurer Dóra, Nádler István, Nagy Kriszta x-T, Nemes Márton, Radák Eszter, Roskó Gábor, Szinyova Gergő, Szűcs Attila alkotásai jöhetnek szembe az elkövetkezendő két hétben, ha figyelmesen közelekedünk Budapesten.

„A napjaink művészetére jellemző festészeti tendenciák sokféleségének bemutatására törekedtünk, a plakátokon megjelennek absztrakt, figuratív és poszt-digitális törekvések. Fontosnak tartottuk a generációk közötti párbeszédek, a különböző korosztályok nézőpontjainak reprezentálását is: a kiválasztott művészek között megjelennek a mesterek és a tanítványok, a beérkezett művészek, a középgeneráció és a pályakezdő, fiatal alkotók. A művek kiválasztása során kritériumnak tekintettük, hogy a 2000 után készült alkotásokat helyezzük reflektorfénybe.” – mondja Spengler Katalin, a projekt egyik kurátora a válogatás szempontjairól.

Hecker Péter: Apa ugrott, 2007
akril, vászon 140 x 130 cm, magángyűjtemény
Repró fotó: Pecsis Mária
Nemes Márton: Falling Out of the Rhythm 02, 2019
74 cm x 51,5 cm, akril, mirror board, fényvisszaverő fólia, lézervágott perspex, foamex pvc, a művész tulajdona
Repró fotó: Biró Dávid
Keresztesi Botond: The last Futurist, 2017
akril, airbrush, vászon, 160 x 120 cm, a művész tulajdona
Repró fotó: Biró Dávid

Az projekthez kapcsolódó közönségszavazás keretében szavazhatunk kedvenc alkotásunkra is online, a kiállítás weboldalán 2020. január 31-én éjfélig. A szavazásban részt vevők egy éves bérletet nyerhetnek a Ludwig múzeumba.

Képek forrása: kortars.info