Tord Boontje

Tord Boontje

Tord Boontje Hollandiában, Enschede városában született 1968-ban. Ipari formatervezést tanult az Eindhoveni Design Akadémián 1986-1991-ig, majd ezt követően mesterképzésen vett részt a londoni Royal College of Art-on 1992 és 1994 között.

Tord Boontje

A Studio Tord Boontje 1996-ban jött létre. Tord Boontje 1995-ig Londonban élt és dolgozott, majd Bourg-Argental-ban, Franciaországban. Az ottani Studio Tord Boontje 2006-ban jött létre.

Tord Boontje

A Studio hooszú ideig kereste, hogyan lehetne megteremteni az összhangot a design és az emóció között, mely csábító, ugyanakkor elérhető is. A Studio munkája abból a meggyőződésből táplálkozik, hogy a modernizmus nem feltétlenül egyenlő a minimalizmussal, hogy a kortárs design nem feltétlenül zárja ki a tradicionalizmust, és a technológia nem feltétlenül zárja ki az embert és az érzékeket.

Tord Boontje

A Studio munkáiban gyakran megfigyelhető, hogy a természetből kölcsönzött inspirációt felhasználva lágyan finomítják az éleket, formák és különféle rétegek segítségével csábítják a szemlélő fantáziáját és érzékenységét. A természet és emóció ezen vonatkozásai ugyanakkor csak az eredményt jellemzik, nem a design folyamatát.
Jóllehet a technológia és az anyag tulajdonságait sosem emlegetjük és ezek a végterméknek teljesen alá is vannak rendelve, ennek ellenére megfigyelhető egy tudatos kitartás abban, ahogy a Studio a legfejlettebb előállítási és anyaghasználati technikákat alkalmazza víziójának követése és elérése érdekében.

Tord Boontje

A Tord Boontje Studioban rengeteg különféle termék született: bútorok, órák, szemüvegek, székek és kanapék, lámpák, csillárok, textilek, tükrök, kerámiák, vázák és még sorolhatnánk.
Tervezett a Morosonak, az Artecnicanak, a Habitatnak, az Alexander McQueennek, a Mossnak, a Kvadratnak, a Swarovskinak, a Nanimarquinanak stb.

Tord BoontjeTord BoontjeTord Boontje

Tord Boontje

2003-ban az Elle Decoration év designere díjában részesült, 2004-ben kitüntették a New York Gift Fair legjobb termékének járó díjával (Midsummer lights), 2005-ben a kölni kiállításon textil kollekciója elnyerte az úgy nevezett Innovation Prize-t, ugyanebben az évben ő lett az év holland designere, 2006-ban az IF Product Design Award győztese lett, 2007-ben pedig a Red Dot Design Award tüntette ki a Nanimarquina cégnek tervezett Little Field of Flowers nevű szőnyegéért.

Tord Boontje

www.tordboontje.com