Evert Nijland

Evert Nijland 1971-ben született a holland Oldenzaalban. Jelenleg Amszterdamban él és dolgozik, tanulmányait a Gerrit Rietveld Academie-n, Amszterdamban és Sandberginstitute-ban végezte. Munkái többek között a tilburgi Textilmuseum-ban, a  londoni Victoria & Albert Museum-ban, a New york-i Museum of Arts and Design-ban láthatóak.

Munkáit a reneszánsz és barokk korszakok képi- és formavilága ihleti elsősorban. Ezeket a képeket és benyomásokat fordítja le és jeleníti meg saját kortárs kontextusában. Ékszerei a múlt és a jelen kapcsolatát tárják fel.

"Számomra az üveg a legfontosabb anyag. Öt éve használok üveget és az óta ezzel dolgozom a legtöbbet. Szeretem az anyag lényegében lévő ellentmondásokat, azt, hogy annak ellenére, hogy gyakran lágynak tűnik, valójában ez egy kemény anyag. Számomra nagyon izgalmas az üveg és más, kontrasztos anyag, például bőr, textil, vagy fém együttes használata. Különféle színek és felületkezelések alkalmazásával az üveg karaktere teljesen megváltozik. Hatalmas kihívást látok abban, hogy lelket adjak az agyagnak."

 

Itt található Evert Nijland önéletrajza, munkássága, kiállításai és díjainak listája.

http://www.evertnijland.nl/