Tietgen Dormitory by Lundgaard & Tranberg

Tietgen Kollégium, Koppenhága

A projekt alapvető inspirációja a közösség és az egyén viszonya, a kollégium épület-típusban rejlő karakterisztika volt.

 

A Tietgen kollégium egyszerű, kör alakú formája a kontextusra adott urbánus válasz, letisztult építészeti állásfoglalás friss környezetben. A kör alakú forma – az egyenlőség és a közösség szimbóluma – kontrasztja az egyes lakrészek kihangsúlyozása a tömegek kiemelésével.

A felső szintek 360 lakrésze a kör alakú alaprajz kerületén, a közösségi funkciók pedig a belső kertre nézve helyezkednek el. A közös helységek az épület alsó szintjén kaptak helyet.

 A lakások különböző mélységben, változó ritmusban helyezkednek el, egyedi formájukkal a lakók individualizmusát szimbolizálják  és meghatározzák az épület külső, kirstálytiszta karakterisztikáját, ezzel közömbösítve a monumentális henger alakú teret.

Az apartman-csoportok megfelelően tervezett közösségi terei kiugró tömegként emelkednek ki az udvar centruma, az épület középpontja felé mutatva.

A kollégium homlokzatát rézlemezek burkolják, melyeket helyenként üveg elválasztópanelek és amerikai tölgyből készült tolóajtórendszerek egészítenek ki.    Az épület belső tereit a megvilágított beton struktúra és a furnér burkolat határozza meg. Az öntött műgyanta padló és hangszigetelő mennyezet-burkolat az épület egész területén érvényesül.

 

Cím: Rued Langgårdsvej 10-18, 2300 København S

Terület: 26.800 m² / 288,000 ft²

Építtető: Fonden Tietgenkollegiet

Fényképezte: Jens Lindhe, Lundgaard & Tranberg

Kapcsolat: Anne Højbjerre Andersen, aha@tietgenkollegiet.dk

                           

                               www.ltarkitekter.dk