Casascura – Atelier-F

Fläsch a svájci Grisons kanton legészakibb városa.  A tradicionális bortermelő faluban elterjedt épülettípus a régi farmház és a hozzáépített melléképület együttese. Rossz szerkezeti állapotuk miatt ezeket az épületegyütteseket gyakran az összeomlás veszélye fenyegeti. Az Atelier-F iroda munkatársai ennek a 18. századból származó épületegyüttesnek az esetében arra a megoldásra jutottak, hogy a ház teljes felújítása után a régi melléképületet egy modern épülettel helyettesítették.

Casascura, Atelier-F

Casascura, Atelier-F

A ház régi kőburkolatát, a fa ablakkereteket és tetőt az eredeti állapotnak megfelelően állították helyre. Az új épület a régi hosszanti, trapézos szerkezeti felépítését tükrözi. A két házrészt egy keskeny közlekedő köti össze, és továbbítja a víz és elektromos vezetékeket a régi házrészbe.

Casascura, Atelier-F

Casascura, Atelier-F

Az új épületben egybefüggő, nagy tereket hoztak létre, minden emelet egy-egy helyiség, nagyvonalú térképzéssel – ez a régi épületben nem lett volna kivitelezhető. Az épület jellegét a masszív beton homlokzat és a finom beltéri faburkolatok összhangja határozza meg – a beton antracit színe a régi, lebontott pajtaépület faburkolatának színére és a közeli Fläscherberg szikláinak színére emlékeztet.

Casascura, Atelier-F

Casascura, Atelier-F

Fotó: Jürg Zimermann

www.atelier-f.ch