Régi plakátok a Notting Hill Gate-nél

Notting Hill Gate

1959 táján a londoni Notting Hill Gate metróállomáson felújítási munkálatok kezdődtek. A régi liftek helyett mozgólépcsőket szereltek fel, és a már nem használt liftekhez vezető folyosókat lezárták. Jelen pillanatban is folynak munkálatok az állomáson, ennek során tárták fel a rég nem használatos folyosókat és leltek rá erre a szinte tökéletes állapotban megmaradt , fantasztikus plakátgyűjteményre.

Notting Hill, régi plakátok

A Royal Blue utazási iroda plakátja a korra jellemzően élénk színeket használ de vonalai egyszerűek, vizualitása metaforaszerű inkább, mint realista. Daphne Padden tervei alapján készült, aki a családi szakmát folytatva foglalkozott plakáttervezéssel (apja, Percy jól ismert grafikusművész volt a az 1920-as években).

Notting Hill, régi plakátok

A fenti plakát Victor Galbraith munkája. A híres tervező az ötvenes évek során több, mint húsz plakátot tervezett a londoni közlekedési vállalat számára.

Természetesen az a kedvencem az összes plakát közül, rögtön a Gazdálkodj okosan! képi világa jutott eszembe róla. A plakát a Londonban 1908 óta a mai napig minden évben megrendezésre kerülő Ideal Home lakberendezési kiállítást népszerűsíti.

Notting Hill, régi plakátok

Az amerikaiak gyakran gúnyolják az angolokat a rémesen rossz fogaik miatt, pedig itt a bizonyíték, hogy a fogak higiéniája régen is fontos volt. Akár hiszitek, akár nem a Pepsodent a mai napig több országban is kapható még.

Notting Hill, régi plakátok

Jelen pillanatban a plakátok maradnak az eredeti helyükön, és ha eldőlt, mi lesz a sorsuk, a közlekedési vállalat tájékoztatja majd a helyi lakosokat.

A képeket a TFL munkatársa, Mike Ashworth készítette és osztotta meg a Flickr-en.