Dán pavilon – Bjarke Ingels Group

Dán Pavilon, Shanghai 2010

Azt gondolom, ha egyszer megérinti az embert a skandináv design, úgy is marad egy életre. Legyen szó tárgykultúráról, építészetről, az életről való gondolkodásról, északon példásan mennek a dolgok. Na de ezek a dánok végképp kivételesen jó arcok, importálták Shanghaiba a dán kultúra legvidámabb elemeit: a dán pavilonban van játszótér, medence, piknik, de a legjobb –  a látogatók két keréken szemlélődhetnek, barátkozhatnak a dán kultúrával.

Dán Pavilon, Shanghai 2010

Lenyűgöző, ahogy a pavilon interaktivitásával megragadja a látogatót. Közben pedig a legfontosabb társadalmi kérdésekre – mint fenntarthatóság, környezetvédelem, élhető város – hívja fel a figyelmet, és mindez egyáltalán nem erőltetett módon.

Dán Pavilon, Shanghai 2010

Az épület dupla spirális felépítése lehetővé teszi, hogy a látogatók akár gyalogosan, lassabban szemlélődve, akár kerékpáron ismerkedjenek meg a pavilonnal – spirális gyalogos, vagy kerékpáros útvonal visz fel az épület 12 méter magastetejére és vissza.

XPO – BJARKE BIKES THROUGH DANISH PAVILION from BIG on Vimeo.

Dán Pavilon, Shanghai 2010

Mind Shanghai, mind Koppenhága kikötővárosok, ahol a tengeri kereskedelmi forgalom komoly környezetszennyező hatása fokozottan van jelen. Koppenhágában a városi kikötő helyett parkot és kulturális központot hoztak létre, ennek eredményeképpen a tengervíz jelenleg olyan tiszta, hogy fürdeni is lehet benne. A nagyvárosi kikötő tiszta érzését szimbolizálja a pavilon közepén található medence, és az eredeti,  jól ismert koppenhágai hableány, aki valódi mivoltában költözött ide, igazi dán hangulatot hozva a pavilonba.

Bjarke Ingels Group

Shanghai Expo 2010

Via 

Fotó: Iwan Baan, Hanne Hvattun, és Leif Orkelbog-Andresen