JS Bach Chamber Music Hall – Zaha Hadid Architects

JS Bach Music Hall, Zaha Hadid Architects

2009-ben a Manchesteri Művészeti Galéria egyik fantasztikus színhelye volt a képen látható térinstalláció, a Zaha Hadid Architects munkája. Idén nyáron újabb aktualitást kapott a projekt, az amszerdami Holland Festival keretei között ismét felállították a koncerttermet a látogatóközönség nagy örömére.

JS Bach Music Hall, Zaha Hadid Architects

A koncertteremként működő térinstallációt kifejezetten  Bach szólóműveinek bemutatására hozta létre Zaha Hadid stúdiója. A tér meghatározó eleme az acélvázra feszített textil membrán, ami kijelöli a színpad helyét, körülöleli a közönséget és varázslatos atmoszférát teremte hallgató és előadó között.

JS Bach Music Hall, Zaha Hadid Architects

A tér fölött-körül tekergő, önmagába visszatérő szalagszerű textil az akusztikában is fontos szerepet játszik, akárcsak a színpad fölé belógatott átlátszó akril panel. A szalag Bach harmóniáinak térbeli megjelenítését szimbolizálja, tisztelgés a zeneszerző előtt egy folyékony, organikus tér létrehozásával. A közönség sorait Panton székek katonás rendje alkotja, vonalvezetésük tökéletesen illeszkedik a teret körülölelő szalag íves, finom vonalaihoz. Az installáció nagyszerű példája az elegáns, ámde nagyvonalú térképzésnek, az organikus formák megelevenedésének, ami tökéletes egységet és páratlan térérzetet eredményez.

JS Bach Music Hall, Zaha Hadid ArchitectsA tervezők projektleírását ittolvashatjátok, mindenképp érdemes megnézegetni a Zaha Hadid stúdió portfólióját is, ha már erre jártok!

www.zaha-hadid.com