Yves Behar – Fuseproject

Fuseproject

Az Elle Decoration friss angol számában olvastam egy rövid interjút Yves Behar svájci származású, jelenleg Kaliforniában élő designerrel, a Fuseproject alapítójával. A Fuseproject tevékenysége a kortárs design terén azért figyelemreméltó, mert munkáik egyszerre képviselik a high-tech legmagasabb szintjét, ugyanakkor szemléletük maximálisan emberközpontú, felfogásuk meghatározó eleme a fenntarthatóság, újrahasznosítás és szociális jobbító szándék.

Fuseproject

Legfontosabb megvalósult projektjeik közé tartozik a világ első 100 USD-os laptopja, az XO, melyet a “One laptop per child” szervezettel karöltve hoztak létre. A projekt célja az volt, hogy a világ legszegényebb gyermekei számára biztosítsa a tanulás lehetőségét és a szükséges technikai hátteret.

One laptop per child

Egy másik társadalmi szempontból fontos munkájuk a ‘See better to learn better” kampány, melyet a mexikói kormánnyal és az Augen Optics optikai céggel együttműködve hoztak létre. A kampányban ingyenes szemvizsgálatot követően a gyerekek ingyen kapják meg a rugalmas, ergonómiai szempontből tökéletesen kialakított szemüveget, melyet saját ízlésüknek megfelelő színösszeállításban kapnak meg. A szemüveg klasszul néz ki, nem ciki viselni, kényelmes és segítségével a gyerekek jobban látnak így jobban is tanulnak majd.See better to learn better

Legutóbbi munkájuk a Swarovskinak készül Amplify sorozat, melynek érdekessége, hogy a papírból készült kristály formájú lámpabúrák belsejébe függesztett valódi kristály fénytörésének következtében a búrán gyönyörű mintázat látszik. A búra minden alkotóeleme újrahasznosítható, és alacsony energiafogyasztású ledekkel működik.

Amplify, Swarovski

Amplify, Swarovski

Személyes kedvencem a Pumának készült cipős doboz, a Clever little bag, ami valójában egy textil zsák karton merevítővel.  A zsák jól néz ki, használható mindenféle tárolási funkcióra, de ami a legfontosabb, hogy ezzel a technológiával a cipős doboz papírszükséglete 65%-kal csökken.

Clever little bag

A galériában láthattok még sok más terméket a Fuseprojecttől, ez pedig a TED előadássorozat Yves Behar-ral készült epizódja, érdemes végignézni!

www.fuseproject.com