House with Balls – Matharoo Associates, Ahmedabad, India

House with Balls

Nem véletlen, hogy a képen látható House with Balls, az indiai Matharoo Associates építésziroda munkája 2010-ben elnyerte a neves angol építész magazin, az Architectural Review legjobb épületnek ítélt díját. A beton nemes egyszerűsége, az árnyékolórendszer ötletes játékossága és a funkció alázatos követése érvényesül itt egyszerre páratlan környezetben.

House with Balls

Gurjit Singh Matharoo építészstúdiója azt a feladatot kapta, hogy tervezzen egy hétvégi házat a trópusi halakat tenyésztő kereskedő számára, és a ház kivitelezése legyen költséghatékony, de látványos egyszerre. Matharoo úgy döntött, a bonyolult helyett az egyszerűt választja – teljes beton struktúrát és az anyag által biztosított kreatív megoldásokat.

House with Balls

Az épület egyik leglátványosabb eleme az egyedi acél árnyékoló rendszer, melyet súlyos betongolyó ellensúlyok segítségével nyitnak-zárnak, így oldva meg az épület szellőzésének kérdését is. Ezzel a megoldással lehetőség nyílik a fénnyel való játékra – a durva betonfelületek életre kelnek a fény által és minden napszakban más arcukat mutatják.

House with Balls

House with Balls

A másik hatalmas attrakció a házat körülvevő négy, egyenként 9000 literes üvegfalú medence, melyekben trópusi halak és tavirózsák tanyáznak. A medencék üvegfalán át a nappali és a hálószoba is varázslatos hangulatot kap. A nappali árnyékolóit bezárva természetes fény csak a medencéken keresztül jut a térbe, nyitott állapotukban viszont összekapcsolják a belső teret és a kertet.

House with Balls

House with Balls

A házat kötbevevő füves kert alatt egy bio-trágya telep és egy hatalmas ciszterna található, mely 50.000 liter esővíz tárolására képes. A kert másik oldala füvesített tetőteraszban folytatódik, ahonnan kellemes kilátás nyílik a környező vidékre.

House with Balls

www.matharooassociates.com

Via Architectural Review

Comments are closed.