Óriások földjén – Choi + Shine Architects

Land of Giants - Choi + Shine

2008-ban az izlandi Landsnet energiaszolgáltató és az izlandi építészek szövetsége kiírt egy pályázatot magas feszültségű távvezeték oszlopok tervezésére. Az amerikai Choi + Shine építész iroda a képen látható igen kreatív megoldással rukkolt elő…

Land of Giants - Choi + Shine

A Land of Giants elnevezésre hallgató projekt pillanatnyilag terv fázisban van, a harminc méter magas beton talapzaton álló oszlopok hatalmas óriásokként masíroznak át a gyönyörű izlandi vidéken. Az oszlopok a ma is használatban lévő póznák flexibilis acél alkotóelemeiből épülnek fel, azt a benyomást keltve, hogy a figurák lépnek, másznak, mozgásban vannak.

Land of Giants - Choi + Shine

Land of Giants - Choi + Shine

A Choi + Shine stúdió terve több szempontból is említésre méltó. Egy egyszerű, szinte kézenfekvő, mégis kivételesen eredeti ötlet kapcsán megoldások végtelen lehetősége jön létre. Az eredmény pedig, az oszlopóriások hada, átmenetet képez szobor, ipari design termék és funkcionális ipari építmény között.

Land of Giants - Choi + Shine

Az eredeti oszlopstruktúrán kisebb módosításokat végrehajtva variálható, stabil és látványos oszlopformák jönnek létre. A figurák alkalmazkodhatnak az adott táj jellegéhez, hegyoldal közelében imitálhatnak hegymászót, nagyobb távolság áthidalásakor nyújtózkodhatnak, nagyobb súly alatt meggörnyedhetnek. A tervező víziója szerint a hatalmas oszlopóriások a táj arculatát alapvetően meg fogják határozni, elsődleges funkciójukon túl turisztikai látványosságként, meghatározó térplasztikaként fognak érvényesülni természetes környezetükben.

Land of Giants - Choi + Shine

A projekt idén megkapta a Boston Society of Architects Unbuilt Architecture díját.

www.choishine.com

Via Dezeen

Fotó: Choi+Shine Architects