Front

FrontSofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken és Anna Lindgren – ők  a svéd design egyik leginnovatívabb és legizgalmasabb stúdiója, a Front. Kísérletezés, felfedezés és közös gondolkozás jellemzi munkájukat. Tárgyaik legtöbbször magukon hordozzák saját teremtéstörténetüket – a design folyamatának látványos elemeit, az anyagszerűséget, és vicces utalásokat fedezhetünk fel a designban élő konvenciókra is tárgyaikon keresztül. A Front stúdió újabbnál újabb kísérleteket tesz arra, hogyan lehetne újragondolni, újrafogalmazni hétköznapi környezetünk tárgyait. Kollekciójuk tulajdonképpen különféle kísérleteik, designmódszereik köré csoportosul, ezek közül láttok most néhányat.

Front

A képen látható állatos kollekciót sokaknak biztosan nem kell már bemutatni, 2006 óta a holland Moooi cég kínálatának talán legsikeresebb és legmeghatározóbb darabjai. A kollekcióról a Front is úgy nyilatkozik, hogy vagy megszeretjük első látásra, vagy rosszul vagyunk tőle örökre. Szerintetek?

Front

A képen látható módszer során fényceruzával rajzolnak bútorokat a térbe, melyet motion capture módszerrel rögzítenek. A folyamat eredményeként 3 dimenziós digitális file-ok jönnek létre, melyek az úgynevezet rapid prototyping módszerrel öltenek valódi formát. Így jönnek létre a Sketch sorozat darabjai.

Egy másik nagyszerű projektjükben a mozgást és annak esetlegességét próbálják tárgyaikban megjeleníteni, erre épül a Designed by kollekció.

FrontA vázák ha mozgásban vannak, nagy valószínűséggel el is törnek, ez az egyik meghatározó jellemzőjük. A képen látható váza eleve mozgásban van, a tárgy és a mozgás egy. (Gyártó: Galerie Kreo)

Front

A 3D scanner-el digitalizált tárgyak érdekes formát öltenek hibás scannelés következtében. Ez a felfedezés ölt testet a klasszikus gyertyatartó esetében. Hasonló módszerrel jött létre a Blow away váza is (szintén a Moooi kollekciójában kapható)

Front

A tárgyak anyagszerűségével, a látvánnyal és az érzékeléssel viccel a Moment Collection Soft Wood kanapéja – meglepően kényelmes lehet 🙂

FrontHasolóan meglepő a helyzet a Shade kollekció szőnyegével. Életre kelt nagyvonalú szabadkézi rajz, gyapjú alapanyagból szőve.

Front

És mielőtt azt gondolnátok, ez megint valami csudadesign elérhetetlen áron, bemutatom Nektek az IKEA-nak tervezett PS kollekciójuk  darabjait, az asztali lámpa különösen klassz! (állólámpa: 34.990 Ft, asztalilámpa: 24.990 Ft, fotel: 69.990 Ft)

Front

Front

Front

El tudnátok képzelni egy-egy ilyen darabot otthon?

www.designfront.org