Kócos kis romantika Rosanától

Hogyan lehet az önmagukban nem túl esztétikus fémhuzalokból varázslatos ékszereket készíteni? S hogyan lehet a természet szépségét becsempészni a mindennapokba? A kulcs Rosana Raljevič Ceglar szlovén ékszerkészítő kezében van, szó szerint, hiszen kézzel készíti fémdrótokból font ékszereit.

A tradicionális technikával létrehozott kiegészítőket a természet ihleti, forma, szerkezet és színvilág tekintetében egyaránt. Az egyedülálló, finom fémmunkával sűrűre kötött ékszerek hol falevélre, hol kőre, hol valami állatra emlékeztetnek, a színekről pedig egy friss őszi erdő jut eszembe, ugyanakkor modernek is ezek a bonyolult alakzatok.

Rosana az Academy of Fine Arts hallgatója volt Velencében és a muranói üveggyárban is dolgozott, ami megalapozta stílusát. Sok-sok tapasztalattal a tarsolyában 2000-ben tért vissza Szlovéniába, ahol saját grafikus és design stúdiót alapított, s drótok összefűzésével kezdett kísérletezni. Ennek eredményeként született meg az „Entangled” kollekció. Rosana szerint a kaotikus világban a természet jelentheti a megoldást.

A sűrűre font ezüst és réz szálacskák már-már szemtelenül visznek új színt az ékszerek világába. Nagyon kedvelem a szabálytalan, aszimmetrikus formákat, úgyhogy különösen tetszenek ezek a csecsebecsék. Hű de erős késztetést érzek, hogy megtapinthassam a különleges, érdes felületeket! És milyen izgalmas lehet napsütésben viselni őket, mikor a napsugarak játszani hívják a huzalokat és átkacsintanak a kis réseken, miközben varázslatosan csillognak, villognak, szinte új életet lehelve az ipari fémszálakba!

… tejfogával a szívembe mart.

www.niiro.eu