Láthatatlan hősök

Dulce Pinzón

Nem csak azok válhatnak hősökké, akik valami rendkívülit csinálnak, rendkívüli képességgel. Vagy mégis?  Dulce Pinzón fotósorozata mesél nekünk.

Dulce Pinzón

A mexicói születésű Dulce Pinzón 1995-ben vándorolt New Yorkba, hogy fotográfus legyen. A középosztálybeli családból származó hölgy tömeg médiát tanult a szülőhazájában, majd elindult szerencsét próbálni az Államokba. Miután elfogyott a megtakarított pénze pincérként és bébiszitterként kezdett el dolgozni. Az első években tanulói vízummal tartózkodott az Államokban, így minden hónapban vissza kellett térni a határátkelőhöz, hogy újra legálisan térhessen vissza.

Dulce Pinzón

Később angoltanárként kereste pénzét, és egy egyesületnél segített be, ahol mexikói bevándorlóknak segített. Ekkor került közelebb kapcsolatba a latino munkásokkal New Yorkban. A számos különböző életút és azok viszontagságait látván valahogy birizgálni kezdte a művészt, hogy valahogy meg kellene osztani a többségi társadalommal ezeknek az embereknek a történetét, de nem a megszokott módon.  A latino bevándorlók, akik munkásként dolgoznak az USA-ban láthatatlanok. Láthatatlanul dolgoznak a hátsó szobákban, a konyhákban, az alagsorokban, így olvadnak be az amerikai környezetbe.

Dulce Pinzón

A fotós 2001-ben meglátott egy Pókember jelmezt egy kirakatban, és ekkor állt össze benne minden egy pillanat alatt. A képregényhősöknek is van egy alteregójuk, akárcsak a bevándorlóknak az Államokban. Lehet, hogy ezek az emberek jelentéktelenek és láthatatlanok a többségi társadalom számára, de a saját hazájukban hősként tisztelik őket. 09.11. után sok embert hőssé avattak az Egyesült Államokban, mint például az életüket feláldozó tűzoltókat, rendőröket, és civileket. E sorba emeli be Dulce Pinzón alanyait, akik a mindennapjaikban hősök.

Dulce Pinzón

A sorozat szereplői a fotós tanítványai vagy ismerősei, akiket az egyesületen keresztül segített. Jó baráti viszony fűzte ezekhez az emberekhez, így engedték meg neki, hogy a valódi nevükkel szerepeljenek, és megosszanak olyan privát dolgokat is, mint hogy mennyi pénzt küldenek haza a családjukhoz, rokonaikhoz.

Dulce Pinzón

Spiderman: 500 dollár havonta
Catwoman: 400 dollár hetente
The Thing: 200 dollár hetente
Aquaman: 400 dollár hetente
Batman: 250 dollár hetente
Hulk: 300 dollár hetente
Wonder Woman: 150 dollár hetente
Robin: 200 dollár hetenteElastic Man: 350 dollár hetente
Superman: 500 dollár hetente
Chapulin: 350 dollár hetente
Iceman: 250 dollár hetente
The Green Lantern: 800 dollár havonta
Flash: 300 dollár havonta
The Human Torch: 350 dollár hetente

Dulce Pinzón

Dulce Pinzón a Foreign Policy-ben megjelent önéletrajzi írása alapján.

www.dulcepinzon.com