Nyereményjátékunk a Magvetővel

Kedves Stilblog olvasó!

Ugyan még nincs Karácsony, mi most mégis megajándékozunk Benneteket, hiszen elérkezett a JÁTÉK ideje. Ha helyesen feleltek kérdésünkre, megnyerhetitek a Magvető Kiadó Esterházy Péter: Esti, illetve Atiq Rahimi: Türelemkő című kötetét.

A feladvány a következő: Sorolj fel három dolgot, amit makramé csomózással készít Sarah Parker!

(A válaszhoz segítséget nyújthat egy korábbi írásunk. 😉 Megfejtésedet e-mailben várjuk a petra@stilblog.hu címre. Sorsolás: 2010. szeptember 14. (kedd), 22 óra.

Köszönjük, hogy olvassátok a Stilblogot és hogy játszotok velünk! További szép napot!

Petra és Rókalány

esti
,,Csak magamról beszélhetek. Arról, ami történt velem. Mi is történt? Várj csak. Voltaképpen semmi. De sokat képzelődtem.” Kosztolányi Dezső 1933-ban adta közre Esti Kornél című kötetét, mely a magyar irodalom egyik remekműve.
Egy olyan könyvet jelentetett meg, melynek darabjai egymástól távoli időben jöttek létre, a kötetben viszont úgy élnek egymás mellett, mintha mindig összetartoztak volna. Esterházy Péter Esti című könyve már a címével rokonságot vállal elődje művével, hogy aztán megírja saját útirajzát, regényes életrajzát (melyben arról is számot ad, hogy a hős hányszor halt meg álmában). De marad töredék. Füzér. Esti Kornél és Esti valamikor felszálltak egy villamosra észrevétlenül, majd megszokták, hogy hol robog velük, hol csikorognak a kerekei, hol csönget egy picit, de egy idő után csak arra tudtak gondolni, hogy egyszer eljutnak a végállomásig. Esti nem azonos Esti Kornéllal, ahogy Esti Kornél sem azonos Kosztolányival, mint ahogy Esti sem Esterházyval. Csak zötyög a villamos. ,,Mindazonáltal jó volna még élni egy darabig.”
Atiq Rahimi: Türelemkő – Szange szabúr ,,a test a mi kinyilatkoztatásunk”

Valahol Afganisztánban vagy másutt, a polgárháború frontvonalán, egy lerombolt város egyik házában fekszik egy férfi. Nem halott, de nem is igazán élő: a koponyájában rekedt golyó miatt sem mozogni, sem beszélni nem tud. Magatehetetlen testére, a felesége visel gondot, akit egyre jobban felőröl a kiszolgáltatottság és a nélkülözés, miközben két kislányának védelméről is gondoskodnia kell. Mire a harcok elérnek a ház udvaráig, az asszony egyedül marad a férfival és egyfolytában beszél hozzá: az elviselhetetlenségig őszinte gyónás során feltárul a két ember elfojtással és erőszakkal terhes története, s az asszony kilátástalan küzdelme a vallási tabukkal és kegyetlen tradíciókkal szemben.
Atiq Rahimi kristálytiszta, szikár szövege egy kamera szenvtelenségével mutatja be a romos ház történéseit és az asszony egyre szenvedélyesebb önvallomását; bravúrosan elegyítve a modern európai regényírás minimalizmusát a közel-keleti legendavilág misztikumával.

Ezúton köszönjük a Magvető Kiadó támogatását!