Hanna Hedman

Hanna Hedman

Hanna Hedman svéd ékszertervező csodálatos misztikus hangulatú ékszereket készít, minden darab egy-egy külön világ, történet. Kortalan formái és stílusa nagyszerű ízléssel párosulnak, ugyanakkor érezhető valami nyugtalanító, bizonytalanságot, fura érzést keltő is munkáin.

Hanna Hedman

A svéd designer, Hanna Hedman Coloradoban tanult képzőművészetet, majd Új-Zélandon és Svédországban folytatta tanulmányait, mint ékszertervező. 2003 óta számtalan kiállításon vett részt szerte a világon – Új-Zélandon, Svédországban, Hollandiában és Németországban is megcsodálhatták fantasztikus ékszereit. 2009-ben a New York-i Ornamentum Gallery adott otthont önálló kiállításának, majd a stockholmi Platina Gallery és a göteborgi Hnoss Gallery látta vendégül.

Hanna Hedman

Hanna Hedman ékszerei finoman megmunkált vékony ezüst és réz lemezekből készülnek. Kompozícióiban különböző rétegegek kerülnek egymásra, szájhagyomány útján terjedő történetekhez hasonlóan alakulnak, változnak a mesélő személyétől függően. Valamilyen oknál fogva Cronenberg eXistenZ című filmjét idézik nekem ezek az ékszerek…

Hanna Hedman

“A létezés ijesztő dolog,  mindannyian kifejlesztünk különböző stratégiákat hogy kezelni tudjuk a minket körülvevő világ kegyetlenségét. Az ember személyisége legalább annyi fantáziát tartalmaz, mint valóságos dolgot. Fantáziavilágunk segítségével találjuk ki ezeket a túlélőstratégiákat, melyek sokat segítenek a mindennapokban. Következetesen arra törekszem, hogy tudattalan asszociációkat ébresszek, becsalogassam az embereket részletgazdag szuggesztív világomba. Ez a világ néha gyönyörű, de ugyanakkor melankolikus, kárörvendő is.”

Hanna Hedman

Hanna Hedman

“Munkáimban van fantázia, valóság, művészet és funkció is. Az inspirációt az emberi gyengeség táplálja, sötétség, halál, a természet és a történetmesélés. Érdekesnek találom a szép és a kellemetlen, a komoly és a nem túl kedves dolgok kontrsztját. A szomorú és gusztustalan is lehet gyönyörű.”

Hanna Hedman

“Ékszereim a múlt század hangulatát idézik, de minden darab formája organikusan fejlődik előre meghatározott tervezési folyamtok szerint. Az alkotórészek külön-külön jönnek létre, majd összeállnak egy ékszerré, ahogy egy történet változik és alakul időről időre. Alkotásaim a test kiegészítései, és a valóságból kivezető érzékek.”

Hanna Hedman

www.hannahedman.com