Egy kalap alatt Stephen Jones

 

Olyan érzésem van, mintha egy szirupos mesét néznék. A főhős Stephen Jones, aki tényleg úgy néz ki, mint egy rajzfilmfigura, s hogy boldoggá tegye az embereket, kalapokat varázsol. A világ egyik leghíresebb kalapkészítője olyan mesés fejfedőket álmodik, melyekkel rocksztárok és királyi méltóságok fejét is elbűvöli (pl.: Diana hercegnő, David Bowie, Boy George, Marilyn Manson), de a legnagyobb divattervezőket is ujja köré (vagy kalapjai alá) csavarta már (Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood, Thierry Mugler, Christian Dior, John Galliano, Marc Jacobs), a British Airways légiutas-kísérőinek kreált kis csodákról már nem is beszélve.
 

 

A kalapos (divat)király Chesire-ben született 1957-ben, Liverpoolban tanult, majd a St. Martin’s School of Art növendéke volt, ahol 1979-ben végzett. Első üzletét egy évvel később nyitotta meg a londoni Covent Gardenben, ahol a hatalmas választékból manapság 100-1500 Fontért lehet válogatni. A Model millinery és a Miss Jones & JonesBoy kollekciók őszi-téli és tavasz-nyári darabokat is rejtenek. Az elegánsabb, kézzel készített Model millinery kalapok merészek, szellemesek. Viselhetők esküvőkön, partikon, vagy akár piknikezéshez is felvehetők. A Miss Jones már elérhetőbb kategória, ár és stílus tekintetében egyaránt. A Miss Jones kalap elegáns, nőies, hétköznapokra és különleges alkalmakra is remek viselet. A Jonesboy kollekció kötött sapkákat és modern puhakalapokat takar. Stephen Jones külön figyelmet szentel a házasulandóknak is. 

 

A legeredetibb kalapvarázsló bármiből képes kalapot készíteni. Szeszélyes fejfedői útlevelet jelentenek egy más, egy hóbortos világba. A formában és anyaghasználatban is meglehetősen radikális fejfedők összesűrítik a divatot, egyszerre modernek és impozánsak, feldobják viselőjük napját. Stephen Jones kifinomult vagy éppen őrült kalapjai még a sztárok öltözetét is élénkebbé és csábítóbbá teszik. 

 

Ha netán Antwerpenben jártok, ne hagyjátok ki Stephen Jones kiállítását sem, amit 2011. február 13-ig tekinthettek meg a MoMu-Fashion Museumban. A csodakalapokat négy téma szerint csoportosították: kaland, tudomány, rokokó, varázslat. A tárlat jövőre egyébként távol-keleten is bemutatkozik. Emellett a „Hats, an Anthology by Stephen Jones” kiállítás is járja a világot, nyáron például Ausztráliában örülhettek a rajongók. 

 

A tehetségkutató műsoroknak hála kishazánkban is egyre több kalapot látni, bár leginkább csak a tévéképernyőn, de remélem, hamarosan az utcán is bátran viselik majd az emberek eme remek kiegészítőt. Egy kalap nem csak öltöztet és kifejez, de hab a tortán, pont az i-n, s felkiáltójel a mondat végén! 

 

 

www.stephenjonesmillinery.com