Csendautomata

Csendautomata

Ma reggel a képen látható fura teremtésbe futottam bele a Moszkva téren. Ez a különös szerkezet nem más, mint a D1618 Stúdió Csendautomatája

Csendautomata

Szerencsém volt, pont egyszerre értünk az automatához Kukucska Gergővel, a projekt egyik ötletgazdájával, így ki is tudtam próbálni rögtön. Valóban meghökkentő dolog a Moszkva tér kellős közepén a teljes csendben ülni. Megy tovább a négyeshatos, a buszok, az autók, hömpölyög a tömeg, de zaj nélkül egy egészen különleges térérzékelésben lehet részünk.  Hirtelen szembesülhetünk azzal, hogy  a minket körülvevő állandó városi zaj mennyire meghatározza a hangulatunkat, közérzetünket és a hiánya egyszerre mennyire kellemes. Ajánlom Nektek, ha a Moszkva téren jártok, üljetek be néhány percre kicsit megállni, csendben lenni, és megfigyelni a zajnélküli forgatag furcsaságát.

Csendautomata

Kukucska Gergő építész és Nagy Attila Balázs akusztikai szakértő  Csendautomatája egy művészeti és műszaki kísérlet Budapesten. Eddig hasonló nyilvános kapszulát sohasem építettek a csend számára a fővárosban. A szerkezet egy kb. 2×2 m alapterületű, hangszigetelt, formatervezett, egyszemélyes kabin. A kapszulából a csend hallgatója egy speciálisan kialakított üvegablakon keresztül kilát a Moszkva térre, de annak zajából semmit sem hall. A Csendautomata napközben 10 és 18 óra között üzemel, és gyártja a csendet mindazok számára, akik elég kíváncsiak ahhoz, hogy néhány percre valóban betelepedjenek a D1618 Műhely által megépített egyedi szerkezetbe.

Csendautomata

A Csendautomata Október 3. vasárnapig (esetleg 1-2 nappal tovább) lesz a Moszkva téren, Október 4-től pedig új helyen üzemel tovább a D1618 Műhely Csendautomatája. A kabint a Gödör Klub fogadta be, így a Moszkva térről átköltözik a  Bajcsy-Zsilinszky út és a József Attila utca sarkára, ahol okt.  4-től 6-ig naponta 10 és 18 óra között lehet kipróbálni.

D1618

Comments are closed.