Szülinapi Design Meetup – Október 6. Nemzeti Múzeum

Második évébe lép a Budapest Design Meetup, erre az alkalomra különleges programmal és ünnepi helyszínnel készülnek a Meetup szervezői. A Design Week Special Meetupon a tavalyi év öt legfigyelemreméltóbb magyar tervezője mutatja meg nekünk azokat a projekteket, amelyekre még 2020-ban is emlékezni fogunk. Az előadók listája most valamivel hosszabb és a témák is különösen változatosak. Az este rövid ízelítővel indul, ahol DEMO Gyerektábor fellépői bizonyítják be, hogy a kreatív tervezéshez sohasem lehetünk túl fiatalok, ráadásként pedig a Finnagora által meghívott finn tervezők angol nyelvű előadásai zárják az estét. Ezúton köszönjük partnereinknek és a Magyar Nemzeti Múzeumnak, hogy közreműködésükkel támogatják a Budapest Design Meetupot.
ELŐADÓK:

a DEMO tábor ifjú résztvevői – http://demotabor.com/

HUN
Cosovan Attila és Domokos Gáborhttp://www.gomboc.eu
Mojzes Dóra http://doramojzes.com
Losonczi Áronhttp://litracon.hu/
Balla Viviennehttp://www.vivienneballa.com
B. Nagy Ervin, Kovács Márton, Nagy Marcihttp://patrickandtheo.com
FIN
Nina Koivisto (Soften Oy) – http://www.soften.fi
Helinä Lehtonen (Turku Design Ilmiö) – http://www.turku2011.fi/en/programme/turku-design-ilmio_en

Az előadások témája

a DEMO tábor ifjú résztvevői
A Design és Egészség Modell 2007-ben, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóiból alakult csapatának célja a vizuális és tárgykultúra megismertetése és népszerűsítése az általános iskolás kortól az egyetemi oktatásig bezárólag az Egyetem értékrendjének és vállalt küldetésének megfelelően. Emellett arra is törekszenek, hogy a gyermekprogramokon keresztül, preventív céllal megismertessék a kicsikkel-nagyokkal az egészséges életmód előnyeit. A nyári táborok alkalmával készült alkotások közül, a fotó és divat workshop-on készült terveket és munkákat, a demo-s gyerekek fogják prezentálni, valamint egy rövid videóval bemutatják a teljes tábori programot.

Cosovan Attila és Domokos Gábor
A Gömböc az első ismert homogén, konvex test melynek csak kettő (egy stabil, egy instabil) egyensúlyi helyzete van. A Gömböc létezését a XX. század egyik legnagyobb matematikusa, V. I. Arnold sejtette meg 1995-ben. A Gömböc azonban nem csupán egy híres matematikai sejtés tárgyiasult bizonyítása, hanem önmagában élő forma, jelkép. Erről a kettősségről szól az előadás, amely során bemutatják a Gömböc eredetét és néhány érdekes vonatkozását.

Mojzes Dóra
Dóri a 2011-es tavasz/nyári kollekcióról beszél, melynek inspirációja a 21. századba emelt római légiós volt. A kollekció különlegessége, hogy Dóri először dolgozott színes/mintás anyagokkal, és először készültek saját doramojzes névvel ellátott cipők is a kollekcióhoz. Emellett mesél még a mostanában történt külföldi élményeiről, pl. hogy volt bemutatója a texasi Austinban, vagy éppen most debütál a 2011-es nyári kollekció a Mercedes-Benz Fashion Week ideje alatt egy New York-i showroomban. Ha futja az időből, akkor az is kiderül, hogy miért fotózkodik Tyra Banks Dóri ruhájában.

Losonczi Áron
A Litracon pXL egy új termék a fényáteresztő beton feltalálójától, Losonczi Árontól. Az ún. „pixelbeton”-ban az eredeti Litracon-nal ellentétben nem optikai szálak, hanem egy speciális műanyag csapokból álló idom vezeti át a fényt. A termék neve a felületen szabályosan megjelenő fénypontokra, pixelekre utal az „XL” pedig a nagy elemméretet hangsúlyozza, ugyanis a Litracon pXL betonpanelek akár emeletmagasságúak is lehetnek, ami jelentősen megkönnyíti a beépítést. A pixelbetont azonban nem csak az építészetben lehet majd hasznosítani, Áron a designban rejlő lehetőségekről is szót ejt majd.

Balla Vivienn
Aki jártas a kortárs hazai divatfotózásban, az biztosan ismeri Balla Vivienn nevét, hiszen már több divattervezővel és magazinnal is készített már anyagokat, többek között az amerikai Kismet-nek. Vivi előadásának témája az új generáció, az új szépségideál. Diplomamunkája során olyan fiatalokból álló csoportokkal dolgozott, akik külsejüket a társadalmi elvárások szerint igyekeznek tökéletesre alakítani, ezzel szinte szoborszerűvé, nemtelen bábuvá alakítva magukat. Az előadás során az alábbi pontokra tér ki: a munkafolyamat felépítése, a téma aktualitása, előképek, művészet és divat kérdése a fotográfiában.

B. Nagy Ervin, Kovács Márton, Nagy Marci
A Patrick & Theo egy 6-9 éves srácoknak szóló rajzfilmsorozat, amelynek jelenleg az előkészítésén dolgoznak a fiúk. A sorozat a vad jövőben játszódik, évezredekkel az emberi civilizáció bukása, és a nagy robotháborúk után, ahol a természet visszahódította bolygónkat, és az égig érő városok helyén még magasabbra nyúló erdők állnak. A kietlen tájat hamarosan mutánsok, szörnyek, és egyéb különös lények lepték el, akiket csak legendákból, mesékből ismerhetünk. Ebben a különös és kaotikus világban, ahol a szupertechnológia, és a természeti erők kéz a kézben járnak, egy fiú és kutyája úgy döntenek, felveszik a kesztyűt, és rendet tesznek, mint az utolsó, önjelölt szuperzsaruk. A sorozatterv diplomamunkaként indult a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, de az óta kinőtte magát ebből a szerepből, hiszen alkotói most tértek vissza vele a Cartoon Forum, nemzetközi animációs vásárról.

Nina Koivisto (Soften Oy)
A Soften Finnország egyik vezető vállalata, amely közterek és otthonok hangszigeteléséhez gyárt különféle akusztikai termékeket. Prezentációjában Nina fontos akusztikai tudnivalókat is megoszt a közönséggel, illetve bemutatja, hogy a Soften hatékony és innovatív termékei hogyan szelídítik meg a hangot.

Helinä Lehtonen (Turku Design Ilmiö)
Előadásában Helinä a Turku Design Phenomena-ról, egy finnországi együttműködési programról beszél. A tervezők, designerek által szervezett projekt nem egy alkalomszerű, egyszeri kooperáció, hanem a design tudatos promotálása széles körben. A közösség erejéből így aztán a kicsi, induló vállalkozások is könnyen elindulhatnak és megerősödhetnek.

Október 6. Magyar Nemzeti Múzeum, rotunda, Múzeum krt. 14-16.

Via   momeline