The Red Couch Project

The Red Couch Project

Horst Wackerbarth három személyes vörös kanapéja bejárta az egész világot – fontos társadalmi, politikai pillanatok és hétköznapi élethelyzetek kellős közepén bukkant fel. A fotóművész a méltán elhíresült Red Couch Project keretében arra keresi a választ, hogy mit csinál, gondol, érez, kíván a 21. század embere…

Red Couch Project

Horst Wackerbarth a Red Couch Project szülőatyja 1950-ben született Fritzlarban. A kasseli képzőművészeti akadémián tanult művészeti fotográfiát. Jelenleg Düsseldorfban él, fotó és videóművészként dolgozik. A Red Couch elnevezésű projekt élete központi kérdésévé vált  – egyszerre konceptuális fotográfia, mely kiállítások és könyv formájában jelenik meg és társadalmi kérdéseket latolgató intermédia produkció. A produkcióban felbukkannak művészek, filmesek, és különböző televíziócsatornák munkatársai is. 1997 óta Wackerbarth a Universal Couch Fundation elnöke. Az alapítvány a művészet és média közvetítésével folytat globális kommunikációt fontos társadalmi kérdésekben.

Red Couch ProjectKarrierje során a vörös kanapé sokszor változtatta színét és formáját mielőtt végül is Wackerbath letette a voksát a nagy és piros színű változat mellett. 1979-ben amerikai barátjával, Kevin Clarke-kal úrtakeltek és elkészítették az Egyesült Államokról szóló szubjektív portrésorozatukat. Az ennek eredményeképpen megszülető könyv a The Red Couch – A Portrait of America címet kapta, ez volt Wackerbath egyedülálló projektjének legelső darabja, a világ kultúráit dokumentáló sorozat első kötete.

Red Couch Project

Red Couch Project

Red Couch Project

Red Couch Project

Red Couch Project

Az amerikai kiadványt több új követte a világ minden tájáról. A vörös kanapé a nemzetek közös nevezőjévé vált, nemzetek, osztályok, társadalmak, a kulturális különbözőségek, különböző életmódok, felfogások szimbólumává. Egy színpad, melyek épp úgy helyet kapnak ismert és ismeretlen emberek, gazdagok és szegények, a föld minden lakója.

A kanapé elutazik az emberekhez, saját környezetükben, otthonaikban látogatja meg őket. A kanapé egy hírnök, az emberi igazság és boldogságkeresés nagykövete. Azt hangsúlyozza, hogy közös értékeink sokkal erősebbek a minket megkülönböztető részleteknél. Kövessétek Ti is nyomon a Red Couch útját Horst Wackerbath honlapján!

www.horst-wackerbarth.de