Maarten Baas

Maarten Baas

Maarten Baas a holland design fenegyereke, az Eindhoveni design akadémia egyik leghíresebb büszkesége, a kortárs design meghatározó alakja. Évente megjelenő új projektjei és kísérletei rendszeresen hatalmas sikert aratnak, művészeti galériák és neves múzeumok gyűjteményei versengenek egy-egy eredeti darabjáért…

Maarten Baas holland tervező a németországi Arnsbergben született, majd Hollandiába költözött 1979-ben és itt nőtt fel. A gimnázium elvégeztével az Eindhoveni design akadémián tanult. Még egyetemi tanulmányai alatt megtervezte a Knuckle gyertyatartót, amely hamar bekerült a Pols’ Potten sorozatgyártásába.

Maarten Baas

Baas 2002 júniusában diplomázott, diplomamunkája a mára ismertté és elismertté vált Smoke sorozat, melyben régi, használaton kívüli bútorokat gyűjtött össze, ezeket lángszóróval megégette és egy speciális műgyanta réteggel látta el, melynek köszönhetően a bútorok tartósakká, ellenállóakká, és elsősorban újra használhatóakká váltak.

Maarten Baas

A Smoke sorozat néhány darabja az óta a Marcel Wanders vezette holland Moooi design cég kollekciójában sorozatgyártással készülnek és a cég best seller darabjaiként tartják őket manapság számon. A kollekció darabjait a 2003-as Milánói kiállításon mutatták be, ahol hatalmas sikert értek el. Itt ismerkedett meg a kollekció darabjaival Murray Moss, az amerikai Moss galéria tualjdonosa, aki azonnal lehetőséget is adott Baas számára az amerikai bemutatkozásra egy ével később, a Moss galériában rendezett önálló kiálltás (“Where There´s Smoke” ) keretein belül, ami friss diplomásként nyilvánvalóan hatalmas lehetőség. A kiállítás keretei között a korábbi darabok a 20. század design klasszikusaival egészültek ki – Rietveld, Eames, Gaudi és Sottsas bútorok égetett verzióit is megcsodálhatta a közönség. Hamarosan a Smoke sorozat a kortárs design egy klasszikus ikonjává vált és számos múzeum (Victoria & Albert Museum, Groningen Museum, Monteral Museum of Fine Arts)  felvette állandó gyűjteményébe darabjait.

Maarten Baas

Baas fittyet hány az előítéletekre, a megvalósíthatóság korábbi határaira, a kísérletezés, kretaív fejlesztés jellemzi munkamódszerét, szellemiségét. 2005-ben a milánói kiállításon ennek a szellemiségnek a jegyében mutatta be „Treasure furniture” és „Hey , chair, be a bookshelf!” elnevezésű sorozatait, melyek a korábbi Smoke-hoz hasonlóan hatalmas sikert arattak és szintén eljutottak kortárs galériákba igen rövid idő alatt.

Maarten Baas

Maarten Baas

A 2006-os Salone del Mobile újdonsága és egyben egyik legmeglepőbb újdonsága a Clay Furniture sorozat volt, melynek darabjai fém vázra felvitt szintetikus gyurmából készültek kézi megmunkálással. A gyurmabútorok sem voltak méltatlanok elődeik szép sikereihez, folytatták Baas töretlen sikersorozatát. A Clay Furniture darabjai megtalálhatók a londoni Design Museum, a göteborgi Röhsska Museet, a Groninger Museum és a Montreal Museum of Fine Arts gyűjteményében.

Maarten Baas

Maarten Baas

2007-ben jelent meg a Sculpt sorozat, melynek darabja kézi skiccek felnagyítva. A bútorok acél váza rétegelt fa borítást kaptak, majd homokfúvással jött létre a végleges felületkezelés. 2008-ban Milánóban a korábbi munkáiból készült átfogó kiállítás aratott hatalmas sikert.

Maarten Baas

Maarten Baas

A 2009-es év forradalmi újdonsága a Real Time elnevezésű koncepció volt, mely új perspektívát nyitott Baas munkásságában. A projekt lényege az idő múlásának real time nyomon követése, mindez egy-egy video-installációban megjelenítve. A videofelvételek valójában egy-egy óraként működnek.

Baas aktuális munkája a Grey Derivations sorozat, ami a genfi múzeumok éjszakája rendezvény keretein belül a Mitterrand & Cramer galériával karöltve jött létre 2010 májusában. Az új sorozat darabjai kizárólag gyűjtők és múzeumok számára elérhető limitált példányszámban (minden darab egyedi) készültek el többek köyyzött a darabonként több száz munkaórára való tekintettel, melyet igénybe vett a kollekció kivitelezése.

Maarten Baas

Maarten Baas minden darabja (a sorozatgyártásban készülő daraboktól eltekintve) egy holland vidéki stúdióban készül kézi munkával. Ennek köszönhető az intuitív és spontán tervezési folyamat és az abban rejlő minden előny kiaknázásának lehetősége.

Maarten Baas

Comments are closed.