The style of Hugo Style

Hugo Style legszívesebben politikai tartalmú üzeneteket fúj a chicagó-i latino negyedekben. De emellett verseket ír, zenét komponál és videókat is készít. Common Ground harmadik rész.

Érdeklődésének fókuszában az emberi jogok és a szociális igazságosság áll. Munkáit legfőképpen ezeknek a témáknak szenteli alá. Grafikusként dolgozik, de nem szívesen hódol be a fogyasztói társadalmat butító reklámok világának, így ha teheti, az ilyen jellegű megrendeléseket kerüli.

 

 

 

„Nagy különbség van aközött, ha valaki egy graffitivel azt reklámozza, hogy fegyvert fogni cool. Az egyik munkám pont azt ábrázolja, hogy a fegyver(ek) embereket gyilkolnak meg a közösségekben, vagy mexikóiakat, akik az Egyesült Államok határát lépik át (illegálisan-szerk.), egy szebb élet reményében. Azon a tényen nem tudunk változtatni, hogy a legszegényebb negyedekben az emberek a legrealistább tényeket közvetítik” – meséli Hugo egy interjúban.

A fizikai tér, mely állandóan megszállás áldozatává válik a visszatérő témák egyike Hugo alkotásainak. A fizika tér, akár az emberi test, vagy egy közösség, vagy akár egy ország olyan területek, melyek folyamatosan ki vannak téve az elnyomás lehetőségének. Az úgynevezett multikulturális államokban, vagy országokban igen erősen jelen vannak az etnikumok alapján szeparált és markánsan körülhatárolható kerületek. A különböző etnikumú bandák-kerületek között állandóak az atrocitások, melyek sokszor akár fegyveres tetlegességig is fajulhatnak. Ezeknek a határoknak a jeleit a különböző kultúrájú graffitisek munkáikkal nyomatékosítják  is.  A mások tag-ének átírása közkedvelt rivalizálási forma a graffitisek között. Csak többen a spray mellett fegyverekkel is dolgoznak.

 

A graffiti művész egy guatemalai családból származik, így pontosa tudja, hogy milyen problémákkal néz szembe egy szegény, emigráns család az Egyesült Államokban. Már kiskorától kezdve Hugo és családja bandaháborúkkal és mély szegénységekkel néztek szembe az Államokban, és ezek nem sokban különböztek attól, amiket a szülőhazájában látott éveken keresztül.

Hugo Style folyamatosan felhívja a figyelmet, blogján (ahol legfrissebb munkáit is láthatjuk) keresztül az USA-ban, vagy akár a világban zajló igazságtalanságokra, problémákra.

A Common Ground című kiállításon Sam Kirk, Hebru Brantley, és Hugo Style munkái voltak láthatóak a chicagó-i Elephant Galériában 2010 októberében.
Az első rész Sam Kirk-ről itt olvasható és a második Hebru Brantley-ről pedig itt.

Hugo Style

Itt egy videóinterjút nézhettek meg Hugo-val.