A World Press Photo 2010 legjobbjai

A World Press Photo 2010-es kiállításán 167 fotó várta a látogatókat a Millenárison. A pályázatra egyébként 128 ország fotóriporterei neveztek, összesen 101.960 pályaművel. A nemzetközi zsűri végül 23 nemzet 63 fotográfusát díjazta, ennek eredményeként született az idei utazó kiállítás, amely összefoglalja az elmúlt év történéseit, drámai, fájdalmas eseményeit, politikával, sporttal, művészettel kapcsolatos történéseit, s a természet és a hétköznapok csodáit. Bevallom, én (az októberben látogatható) kiállítás utolsó napjára értem csak oda. Így viszont a fotókat szemlélve azon is elgondolkodtam, hogy mindenképpen írni kellene a blogra a (szerintem) legjobb képekről… hátha valaki lemaradt a programról, vagy aki esetleg ott járt, szívesen felelevenítené a látottakat. Szóval papírral és tollal a kezemben jártam körbe-körbe, buzgón jegyzetelve.  A kiállításon ugyan hemzsegtek a megrendítő, sokszor véres képek, tőlem most a tárlat olyan szeletét kapjátok, amely a megrázó történések helyett inkább a világ szép, vagy kevésbé fájó eseményeire, látnivalóira összpontosít. Íme a számomra legkedvesebb 13 képecske. Kellemes virtuális utazást!


Kees van de Veen (Hollandia) – Kategória: Művészet és szórakoztatás, egyedi, 3. díj
Janna Bathoorn és Onur Kilincci művészek a Közel-Keleten fotóztak embereket különböző társadalmi osztályokat sejtető hátterekkel. Képeikkel az előítéletre szeretnék felhívni a figyelmet.

Paul Nicklen (Kanada) – Kategória: Természet, sorozat, 1. díj
Paul Nicklen National Geographicban megjelent fotói az Antarktiszon, egészen pontosan South Georgia részben hó- és jégfödte, részben sziklás és tundraszerű növényzettel benőtt hegy- és gleccservonulatánál készültek.

Charles Ammanney (Egyesült Királyság) – Kategória: Emberek a hírekben, sorozat, 2. díj
A fotón Barack Obama, az Egyesült Államok 44. elnöke látható 2009. január 20-i beiktatásakor, amint az eskütétel előtt megáll egy pillanatra a washingtoni Capitolium emelvényénél.

JR (Franciaország) – Kategória: Művészet és szórakoztatás, egyedi, 2. díj
Ez a fotó a „Women are heroes” project részeként született, s egy kenyai vonat tetejére festett női szemekkel hívja fel a figyelmet a nyomorra, Kibera, Nairobi külvárosának szegény lakóira.

Craig Golding (Ausztrália) – Kategória: Sport akció, sorozat, 2. díj
A képen a 80 év feletti versenyzők épp elfoglalják rajthelyüket a 200 méteres The World Masters Games bajnokságon. A 2009-ben Sydney-ben megrendezett versenynek volt két 100 évnél is idősebb résztvevője.

Simon Roberts (Egyesült Királyság) – Kategória: Hétköznapok, sorozat, 3. díj
Simon Roberts „We English” sorozatának eme eleme Saunton Sands Beach-en készült, egy májusi hétvégén.

Daniel Kfouri (Brazília) – Kategória: Sport akció, egyedi, 3. díj
A fotós Bob Burnquist gördeszkás mutatványát örökítette meg a MegaRamp rendezvényen, a sao paulói Anhembi Parkban, Brazíliában.

Kent Klich (Svédország) – Kategória: Általános hírek, egyedi, 1. díj
Az egyetlen háborús kép, amit megosztok veletek. Talán azért fogott meg, mert drámai arcok nélkül is kifejező. A tetőt gránát lyukasztotta ki, azon keresztül szűrődik be a fény. A kép Gáza északi részén készült, az „Öntött ólom” fedőnevű hadművelet idején, melyet Izrael indított Gáza ellen.

Francesco Giusti (Olaszország) – Kategória: Művészet és szórakoztatás, sorozat, 2. díj
A sorozat a kongói SAPE (Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes) tagjait mutatja be, látványos pózokban, tipikus gesztusokkal. A SAPE története 1920-as, 1930-as évekig nyúlik vissza, amikor is a kiváltságosok elegáns ruhákkal tértek vissza Párizsból.

Nick Cobbing (Egyesült Királyság) – Kategória: Természet, egyedi, 2. díj
Egy grönlandi gleccser olvadt vizén kajakosok láthatók, valamint egy speciális radar, amely a jég szerkezetének változását vizsgálja (jelzi a vastagságot, az olvadás mértékét, s a tenger élővilágára gyakorolt hatását).

Elizabeth Kreutz (USA) – Kategória: Sport feature, sorozat, 1. díj
A sorozat Lance Armstrong második visszatérésére épül. A képek a 37 éves sportolót verseny és edzés közben, a kulisszák mögött és még megannyi szituációban mutatják be.

Az én tetszésemet ugyan többnyire nem az első helyezett képek nyerték el, de ha kíváncsi vagy a többi alkotásra is, lesd meg a World Press Photo honlapját.