A San Franciscó-i fák Facebook-ja

Játékos, hasznos, érdekes és zöld. Urban Forest Map – San Francisco.

Az Urban Forest Map nem más, mint egy virtuális adatbázis, amely a Google Maps segítségével lokalizálja a városban tornyosuló fákat. Ahogy egy amerikai blog szellemesen nevezi: a fák Facebook-ja.

Az áprilisban indított programban a térképen elhelyezendő fákat a lakosoknak kell biztosítani. Így bárki feltöltheti saját fáját az udvarban, vagy a kedvenc fáit egy kedves emlékhez kötődő utcában. Az adatbázisba ezenkívül feltölthetünk és editálhatunk különböző érdekes, és hasznos információkat az adott fákról, úgymint a fajukról, az állapotukról vagy mellékelhetünk egy általunk készített fényképet is. Így valóban minden egyes fa San Franciscóban egy saját adatlappal dicsekedhet.

A program segítségével könnyebben szerezhetünk adatokat arról, hogy például egy adott fafaj mennyi szén-dioxidot és szennyeződést csatol le a levegőből, mennyi esővizet tárol el vagy mennyi energiát tud biztosítani. A térképen begépelve egy fa típusának nevét, megjelenik az addig összes lokalizált fa az adott fajból városszerte, és a bal oldalon láthatjuk, amerikai dollárban, hogy mennyivel járultak hozzá a gazdasághoz egy év alatt.

Az így összegyűjtött adatok később hasznos információkkal is szolgálhatnak a város tervezőknek, és nagy segítségükre lesz a zöld aktivistáknak, későbbi fa ültetési programhoz.
 Hogy mennyire fontos a fák megóvása, és maga a környezet azt az eddig, a lakosok által feltöltött több, mint 90000 fa mindennél jobban bizonyítja, de becslések szerint több százezerre is rúghat ez a szám, ha sikerül még több embert bevonni a programba.

A program igazgatója, Amber Bieg kalandja a fákkal öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy civil kezdeményezés során fákat ültetett San Francisco északi partján sok lelkes önkéntes segítségével. Utána fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy hogyan lehetne a leghatékonyabban digitálisan regisztrálni az eddigi és a jövőben tervezett új fákat. Ötletének megvalósításához később csatlakozott a Friends of the Urban Forest (FUF), a San Francisco’s Department of Public Works’ (DPW) és a Bureau of Urban Forestry (BUF), és városi hatóságok, úgymint számos üzleti körök, akik igen bőkezűen szálltak be a program finanszírozásába.

[vimeo]http://vimeo.com/11129193[/vimeo]

Az Urban Forest Map sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy a hamarosan New York is dicsekedhet a saját térképével.

Urban Forest Map

Comments are closed.