EUShorts 2010 – Európai Rövidfilm Fesztivál

Kicsi, színes, fogyasztása nem vesz sok időt igénybe, hatása viszont annál tartósabb. Sőt, egy maréknyi leküldésével még változatosabb élményekben lehet részünk. Ezt a kúrát írja fel idén is az EUShorts Rövidfilm Fesztivál, amely négy év hagyományaihoz híven ismét Európa legjobbjaiból szemezget és porciózza a közönségnek december 2. és  5. között a budapesti Toldi Moziban.

Alig egy hónappal Magyarország soros uniós elnökségének kezdete előtt, december 2-án, csütörtökön startol az idei EUShorts Rövidfilm Fesztivál a fővárosi Toldi Moziban. A közönség négy nap alatt összesen 41 alkotás segítségével betekintést nyerhet a kontinens sokszínű filmkínálatába Írországtól Dánián és Svájcon át Lengyelországig. A laza, tematikus blokkokkal a szervezők a lehető legváltozatosabb érzelmi hullámvasutazásokra invitálják a filmrajongókat, és kalandos hangulatingadozásokat ígérnek. Céljuk, hogy az egyik szemük sírjon, a másik nevessen, esetleg kérdően meredjen, szájuk sarka izgatottan remegjen, vagy éppen mosolyra görbüljön. Európának idén is ilyen sok arca van: változékony és gyakran cinikus a hangulata, olykor kitörően vidám, máskor pedig egészen komor. Búsulni azonban legfeljebb azért lehet, mert a legjobb rövidfilmek hamar véget érnek.

Az idei EUShorts Rövidfilm Fesztiválon bemutatkoznak a nemzetközi filmfesztiválok kedvencei (Vén karom, Dühös ember), Oscar kegyeltjei (Abrakadabra helyett, Logorama, O’Grimm nagyi csipkerozsója), a méltatlanul mellőzöttek (Millhaven, Életem-trailerem) és a jogosan ajnározottak ( Betty B. és a The’s).

EUShorts 2010 - Európai Rövidfilm Fesztivál

Magyarországot három rövidfilm képviseli az EUShorts Fesztiválon: Nagypál Orsolya Paktum című alkotása, Reisz Gábor Valakinek a valamije című munkája, illetve Bodzsár Márk Levegőt venni című rövidfilmje. A filmeket magyar feliratozással, illetve angol hangalámondással lehet megnézni.

Az EUShorts Rövidfilm Fesztivál blokkjainak lehetséges mellékhatásai: általános túlérzékenység, fokozott jókedv, felháborodottságot követő kóros nevetőgörcs, alkalmanként heveny melankólia, majd különös, bizsergető eufória. Mindez jelentkezhet egyszerre vagy kis időeltérésekkel. Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse fesztiválszervezőjét!

Ajánlott napi bevitel: december 2-5-ig, napi 2-4 blokkban, összesen 41 film. Rendelés a Toldi moziban (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.).

Részletek: www.eushorts.eu

TÁMOGATÓK: Malév Airtours, Istyle -Apple, Francia Intézet Budapest, Európai Bizottság – Fiatalok Lendületben Program, Norvég Nagykövetség, Tegyünk Együtt az Ifjúságért Alapítvány, Lengyel Intézet, Svájci Nagykövetség, Goethe Intézet, Toldi mozi, Funzine, Proud