Plug-in to Dead Drop!

Egy érdekes projekt vette kezdetét New Yorkban. Aki arra jár és falakból kilógó USB-ket vél látni, azok ne féljenek, nem őrültetek meg, azok tényleg azok! Tags: public_space, peer_to_peer, offline…

Igen, mi sem lehetne hasznosabb annál, amikor egy falból kilógó USB-re bukkanunk New York egyik utcájában sétálva gondtalanul. Nincs is más dolgunk, miután feleszmélünk nagy meglepetettségünk után mint hogy előkapjuk notebook-unkat és óvatosan, bár kissé körülményesen az adathordozóra csatlakozzunk.

És mit fogunk azon találni? Hát igen, ez talán az egyik érdekessége a projektnek. Bármit, amit mások meg szeretnének osztani velünk.
A projekt kritikusai máris kifejezték aggodalmaikat, hogy mekkora veszély rejlik a lehetőségben. Például a médium kifejezetten alkalmas lehet tiltott tartalmak terjesztésére, például nem jogtiszta file-ok továbbítására, pedofil tartalmak terjesztésére és persze vírusok is akadhatnak elvétve a file-ok között…
De mi bízunk benne, hogy az emberek felnőttként fognak a dologhoz hozzáállni. A többi már tényleg tőlük függ.

Mindenesetre a Dead Drop nagy sikernek örvend és a visszajelzések felülmúlták az ötletgazda elképzelését.

dead drops

 

A projektet, a berlini Adam Betholl indította útjára november elején New Yorkban.
Eddig öt USB-t helyezett el a városban nyilvános helyeken. Az USB-ket falakba rögzíti, és a blogján keresztül, egy külön menüpont alatt segítséget is kapunk egy igazi Dead Drop elkészítéséhez. Így mindenki elkészítheti a lakókörnyezetében a saját Dead Drop állomását!

How to…
http://vimeo.com/16620712#embed

By the way, a Dead Drop elnevezés (vagy Dead Letter Box), olyan helyekre utal, ahol két ember, titokban információt cserél, anélkül, hogy találkozniuk kellene. Valószínű számos ilyen jelenetet fel tudunk idézni különböző amerikai krimifilmekből.

A teljesség igénye nélkül egy-két commentet ide másolok, hogy lássunk egy-két reakciót, amit az ötlet kiváltott, Több comment az oldalon található.

-brilliant! i’d like that to be the start of a new, rapidly spreading cultural technique : ))

-This would be a great way for artists and musicians to share some of their stuff!

-I really don’t get the purpose of this. So this guy is going around and destroying public and private property for his own amusement?

-Cool idea. Yes theres risks,but hey thats life.
Would love to see some hidden in holes of trees. Oh and parking meters.

-for crying out loud people. its just a diy art project.
guy had a concept, and implemented it.
its a neat thing, far more creative and thought provoking than sitting around flaming people.

 

Dead Drops