A cementlap jelene

A cementlapot biztosan senkinek nem kell bemutatnunk, belvárosi bérházak folyosóin a mai napig gyönyörködteti a figyelmes szemeket – egy-egy bontásból származó kisebb mennyiség gyakran fellelhető a szentendrei Antik Centrumban is. Az elmúlt években azonban újraéledni látszik a cementlap burkolat hazánkban, a régi minták és  a tradicionális technológia nem merül a feledés homályába – két hazai cementlap manufaktúra őrzi gondosan a  gyártás hagyományát, ők a Moza és a Iamart, ismerkedjetek meg velük!

Moza

A Moza manufaktúra Kauker Szilvi nevéhez fűződik. Szilvi az Iparművészeti Egyetemen,  a Kertészeti Egyetemen és a Nyugat-Magyarországi Egyetemen végzett tanulmányait követően 2006-ban kezdett cementlappal foglalkozni diplomamunkája kapcsán. Az elmúlt 4 évben létrehozta saját kis műhelyét, ahol  közel másfél évszázados múltra visszatekintő cement- és mozaiklapok  születnek nap mint nap. A színek és motívumok egymással szabadon kombinálhatóak, így a cementlapban rejlő formai megoldások száma szinte végtelen. Sokféle stílusban, formában alkalmazható modern  belső terek, ódon  hangulatú  enteriőrök, műemléki épületek  kiegészítőjeként.

A Moza célja, hogy ezt a lassan feledésbe merülő kézműves technológiát, az így készült lapokat és azok mintavilágát megőrizzék és továbbörökítsék az utókor számára, valamint új motívumok és egyedi színkombinációk alkalmazásával önálló stílust teremtsenek. Szívesen elevenítenek fel régi mintákat és színeket, azonban  ennél fontosabbnak tartják, hogy új minták tervezésével és egyedi színharmóniák alkalmazásával bemutassák az anyagban rejlő új lehetőségeket. Egyedi színekkel, új formákkal és mintákkal, valamint a lapok felhasználási területének bővítésével igyekeznek egyre népszerűbbé tenni a századfordulón oly közkedvelt burkolat világát. Az új gyártású lapok mellett régi, bontásból származó cementlapok is találhatók náluk, melyeket az új lapokkal kombinálva izgalmas felület jön létre.

Moza

Moza

A hazai cementlapgyártás terén tevékenykedő másik remek cég a Iamart, Torma Bea  vállalkozása. Bea neve különböző lakberendezési magazinokból ismerős lehet már – stylistként  dolgozik  hosszabb ideje az ügyvédi praxis alternatívájaként. A Iamart lapjai szintén a hagyományos technika alkalmazásával születnek, melynek köszönhetően megjelenésük teljes mértékben hasonlatos a korabeli darabokéhoz. A gyártási folyamat nehézsége és szépsége az eljárás minden fázisa során alkalmazott kézi technológiában rejlik, amely lehetővé teszi a személyre szabott igények megvalósítását is.

Iamart

A Iamart burkolatok maradandó élményt nyújtanak a felhasználás bármely területén, díszítsenek akár árnyas verandákat, fürdőszobát, vagy étkezőt. A társaság célja, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő cementlapok újragyártásával a hagyományos és modern ízlésvilágot egyaránt képviselve újra elérhetővé tegye ezeket a kincseket a kortárs és műemléki építészet számára, a belső térkialakítás és a kültéri hangulattervezés területén egyaránt.

Iamart

Iamart

Iamart

Nagy örömömre szolgál minden múltba tekintő értékmentő kezdeményezés. Sokan egyetértünk abban, hogy a hagyományőrzés, az értékes régi technológiák életben tartása, fejlesztése és jelen korunkba történő adaptálása olyan törekvés, mely nemcsak a mi, de nagy valószínűséggel az eljövendő generációk gyönyörködtetését is szolgálja majd. Éppen ezért nagyon kedves számomra a Moza és a Iamart törekvése, nagyszerű lenne munkáikat egyre több helyen látni. Sok sikert, hajrá!

Iamart

www.moza.hu

www.iamart.hu