Birdy – Karsay Judit madarai

Nem régiben ismerkedtem össze Karsay Judit keramikusművésszel a véletlen folytán. Munkáit korábbról ismertem már, így nagy örömmel ismerkedtem meg a rég óta kedvenc Birdy-k megalkotójával.

Karsay Judit - Birdy

Judit a Képzőművészeti Szakközép – iskolában végzett keramikus tanulmányok után tudta már, hogy ez a hivatás az igazi számára, ezért úgy döntött, hogy vegyészmérnökként sajátítja el mélyebben a számára oly kedves kerámia mélyebb rejtelmeit a veszprémi szilikát szakon. Ezt pedig az Iparművészeti Egyetem meserképzése követte. Az egyetem elvégzése óta saját budapesti műhelyében dolgzik.

 

 

Karsay Judit - Birdy

Az első Birdy 2000-ben látta meg a napvilágot, a forma születését Judit érzései és képzelete inspirálták. Évek alatt alakult ki a Birdy végleges formája, melyet a szabadalmi hivatalban “Birdy by Karsay” néven tartanak számon.

Karsay Judit - Birdy

Judit saját máz-technikát hozott létre, ezt használja a Birdy-k színezésekor. A sajátos eljárás következtében nincs két tökéletesen ugyanolyan színű madár, mindegyiknek saját, egyedi festése, színe van. Jelen pillanatban a madarak öt különböző méretben készülnek.

Karsay Judit - Birdy

Judit madarai létrejöttük pillanatától kezdve saját életre keltek, sokak kultikus hazai designdarabként tartják őket számon. Aki egyszer megszerette őket, sosem engedi őket szabadon, és könnyedén kialakul az emberben a gyűjtőszenvedély is. Nem csoda, hiszen ritkán találkozunk ilyen tudatosan letisztított, gyönyörűen stilizált, megunhatatlanul szép formával.

Karsay Judit - BirdyKarsay Judit - Birdy

 

Judit műhelyében természetesen nem csupán Birdy-k születnek, kollekciójában épp úgy megtalálhatók mázas kerámia vázák és tálak, mint retro dísztárgyak és szobrok. Judit munkái kaphatóak a Mobili Mania és a Magma Galéria üzletében.

 

Karsay Judit - Birdy

Hatalmas öröm volt, és nagyon kedves karácsonyi ajándék a két kis Birdy, akik az óta folyamatosan figyelnek a monitor tetejéről 🙂

Karsay Judit - Birdy

Karsay Judit - Birdy

www.karsay.hu