Csúszdán a nappaliba – Playhouse by Aboday

Kiskoromból van egy nagyon homályos, álomszerű emlékem, ha jól tudom, a Bábszínházból. Egy hatalmas csúszda volt felállítva a nézőtéren valahol, olyan nagy, hogy úgy emlékszem, 2 emeletet kötött össze az épületben. A részletek teljesen homályosak, de a hangulatot és a lenyűgözött csodálatot a mai napig fel tudom idézni ebben az emlékben. Ez volt az első gondolat, ami eszembe jutott az indonéz Aboday építésziroda Playhouse elnevezésű családi háza láttán, és az, hogy milyen klassz lehet itt gyereknek lenni.

Playhouse - Aboday

Azért az nem kérdés, mennyire menő így megérkezni a nappaliba! Márpedig ebben a Jakarta közelében található Bumi Serpong Damai-ban élő 2 emeletes családi házban ez bármikor megtörténhet. A családi ház egy 120 lakásból álló lakónegyed új részeként épült.

Playhouse - Aboday

Az épület a 320 m2-es telekrész sarkán helyezkedik el, alapterülete 150 m2. A ház letisztult vonalvezetése a környező épületek lejtős tetőzetére reflektál, a főútra nyíló hatalmas üvegfelület néz. Anyaghasználata főként nyers beton és üveg. A házat impozáns zöld fal határolja egyik oldalon, mely barátságos képet mutat a szomszédos házak felé az épület amúgy visszafogott karakteréhez képest.

Playhouse - Aboday

Playhouse - Aboday

Playhouse - Aboday

Playhouse - Aboday

A ház legizgalmasabb része, a spirális csúszda 2 nagy épülettömeg között húzódik meg szoborszerűen, karakteres megjelenést kölcsönözve a földszinti nappali-étkező térnek és egy úttal a ház homlokzatának is.

Playhouse - Aboday

Playhouse - Aboday

Természetesen ez a család legifjabb tagjának meghatározó közlekedési útvonala hálószobája és a konyha között. A nyitott terű lépcsőt csak a felfelé vezető úton veszi igénybe, akinek van egy kis esze 🙂

Playhouse - Aboday

Playhouse - Aboday

A három hálószoba kivételével a ház többi része egy nagy nyitott teret képez, melyet a szürkék, fehérek és a nyers beton falfelületek színvilága határoz meg.

Playhouse - Aboday

Playhouse - Aboday

A Playhouse az indonéz Aboday Architect munkája, a nagyszerű képeket pedig Happy Limnek köszönhetjük.

Via dezeen