Cementgyár Barcelonában

Ricardo Bofill elsimert spanyol építész nevéhez fűződik ez a ’70-es években újraértelmezett régi cementgyár. Bofill építész irodája és lakása kapott helyet a lenyűgöző indusztriális térben, méghozzá nem is akárhogyan, nézzük…

Ricardo Bofill cement gyár

A történet egészen a hetvenes évek elejére nyúlik vissza. Bofill 1973-ban fedezte fel az elhagyatott és félig-meddig romos cementgyárat. A cement gyár hatalmas méreteket öltött, 30 silóval, hatalmas gépházzal és több nagy földalatti helyiséggel renedelkezett. Bofill megvette az elhagyatott gyár egészét, és új koncepciót dolgozott ki az épület újrahasznosítására. Építész irodákat, modellező műhelyeket, kiállítótereket hozott létre. Saját apartmanja, több vendégszoba és egy gyönyörű kert is létrejött a régi cementgyár falai között. Bizonyos falszakaszokat elbontott, a hatalmas betonfelületeket lecsiszolta, megtisztította, korábban rejtett struktúrákat kihangsúlyozott, a kertet pedig eukaliptuszokkal, pálmákkal, olajfákkal é ciprusokkal népesítette be. A munkálatok majdnem két évig tartottak.

Ricardo Bofill cement gyár

Ricardo Bofill cement gyár

Ricardo Bofill cement gyár

A hatalmas lépték és a tér ellentmondó elemei lenyűgözték az építészt, ekkor határozta el, hogy megőrzi a gyár épületét az eredeti konstrukció brutalitásának enyhítésével, és művészeti alkotásként építi újra. Az épület tele van meglepő és szürreális megoldásokkal, a semmibe vezető lépcsőkkel, abszurd térelemek lógnak le üres terekben, mindehhez pedig hozzájön a régi gyár udvarán létrehozott varászlatos kert.

Ricardo Bofill cement gyár

Ricardo Bofill cement gyár

Ricardo Bofill pillanatnyilag a cementgyárban él és dolgozik, ez az egyetlen hely, ahol koncentrálni tud, elvont ötleteket, absztrakt megoldásokat tud kigondolni, itt születnek projektjei az első gondolattól a részletes tervekig.

“Építésznek lenni annyit jelent, hogy megértjük a teret, az ember által szervezett teret, megfejtjük az emberek spontán megnyilvánulásait és viselkedését, és felfedezzük a változás szükségletét, melyet az emberek néha tudat alatt fejeznek ki. Elengedhetetlen ezeket a jelenségeket kinyomozni, ha személyes munkánkkal az építészet történetében jelen akarunk lenni” – mondja röviden hivatásáról Bofill.

www.ricardobofill.com