Napi 3,28 jüan

Stefen Chow rendhagyó fotósorozatának tárgyai pontosan megmutatják, hogy Kínában a létminimum alatt élők mennyi élelemmel kell beérniük naponta.

A malajziai születésű fotógráfus a The Poverty Line című sorozatához a piacon 3,28 jüanért (kicsivel több, mint 98 forint) vásárolt össze különböző eledelmet, hogy pontosan tudja illusztrálni, hogy a szegényebb emberek Kínában pontosan miből élnek naponta.

A képek hátteréül szolgáló napilap oldalak spontán ötlet volt, a fotógráfus elmondása szerint, aznap jutott eszébe, hogy elindult elkészíteni a sorozatot. A lapokon megjelenő hírek, fényképek tartalma nem kötődik a sorozathoz.

 

“I don’t limit the food to simply grain and vegetables. This is not an emotional analysis of what it means to be poor. It is an examination of the choices one would face being poor in China” tér ki Stefen egy interjúban, amikor az egyik képen szereplő cukorkákra kérdeztek rá.


Stefen Chow dolgozott már a Geo-nak, Time Magazine-nak, Nikonnak, Shell-nek. Munkáit kiálította már Los Angelesben, Párizsban, Pekingben is. Az igazán áttörő sikerét a 2005-ös Mount Everest-i sorozatával érte el, mivel ő tekinthető így az első igazán profi fényképésznek, aki meg is mászta a hegyet.

Stefen Chow

Van egy hasonló fotósorozat The Value of a Dollar címen, melyben Jonathan Blaustein épp otthonában falának fehérre festése közben jött meg az ihlete, hogy megmutassa, hogy 1 dollárból mit lehet venni New Mexicóban.