Jason de Caires Taylor víz alatti világa

 

Egyszerre fantasztikus és borzongató látvány számomra Jason de Caires Taylor brit származású szobrász 400 alakból álló Néma evolúció elnevezésű alkotása a Cancun közeli tengerfenéken. A tenger titokzatos világa, a szobrok gesztusai és az idő látványos múlása együttesen megfoghatatlan, sajátos hangulatot kölcsönöznek az installációnak.

Jason de Caires Taylor

Jason de Caires Taylor víz alatti szobrai a mexikói Cancun Underwater Museumban találhatóak.  A szobrok egészen egyedi vizuális élményt nyújtanak, jól látható rajtuk a víz alatt végbemenő természetes ökológiai folyamatok okozta állandó változás, egészen szokatlanul mutatják be a környezet és a művészet között kialakuló kapcsolatokat, kölcsönhatásokat.

Jason de Caires Taylor

Jason de Caires Taylor

Jason de Caires Taylor

A víz alatti érzékelés élménye összehasonlíthatatlan a szárazföldivel. Különböző fizikai és optikai hatások érvényesülnek a víz alatt, melyekkel a szárazföldön nem találkozunk. A tárgyak 25%-kal nagyobbnak tűnnek, ennek megfelelően közelebbinek is látszanak. A fény elnyelésének és visszaverődéseinek is más szabályai uralkodnak itt, ezért a színeket is másképpen látjuk, és minél mélyebb a víz, annál inkább érvényes ez a változás. Mivel a fény a víz felszínéről érkezik, a víz mozgása, áramlása kaleidoszkópikus hatást eredményez.

Jason de Caires Taylor

Jason de Caires Taylor Európában és Ázsiában nőtt fel, a tenger és a természet szeretete fiatal korában kialakult. Sok évet töltött búvárkodással, ahol közelebbről megismerte  tenger világának természetét. Kamaszként vonzotta a graffiti és a street art világa, különösen érdekelte a nyilvános közösségi terek és a művészet viszonya. Későbbi tanulmányait a London Institute of Arts szobrászat és kerámia szakán végezte. Sokrétű tapasztalatai és művészethez való vonzódása végül a víz alatti szobrok világában teljesedett ki. Munkássága 2006-ban kapott először jelentős figyelmet, amikor létrehozta a világ első víz alatti szobrát. Munkái az óta  több, mint ezer publikációban megjelentek szerte a világon. Taylor  2010-ben alapította meg a cancuni víz alatti múzeumot, melynek jelenleg művészeti igazgatójaként dolgozik.

Jason de Caires Taylor

Jason de Caires Taylor

Jason de Caires Taylor

Jason de Caires Taylor

Jason de Caires Taylor

Jason de Caires Taylor

A múzeum állandó kiállításai, melyek kifejezetten mesterséges korallzátonyként lettek létrehozva, búvárfelszerelésben látogathatóak. A múzeum a National Marine Park területén helyezkedik el, mely évente 750 ezer látogatót számlál. A rengeteg látogató komoly károkat okoz a terület természetes korallzátonyaiban. Jóllehet a legfrissebb szobrok csak néhány hónapja kerültek a víz alá, látványos mennyiségű alga és korall telepedett rövid idő alatt a felszínükre, a tengeri rákok és különféle halak otthonosan mozognak az alkotások között.

Jason de Caires Taylor

Jason de Caires Taylor

Jason de Caires Taylor

A projekt 2011 júniusában ér el következő állomásához, melynek keretében Taylor és nyolc meghívott művész közös workshopban készít új alkotásokat a múzeum számára. A hat hetes közös munka során a művészek egy-egy új víz alatti galériát hoznak majd létre a művészet-tudomány-környezeti megőrzés témakörben.

www.underwatersculpture.com

www.musacancun.com

Comments are closed.