Szentendrei design-kirándulás

Szentendre izgalmas úticél a klasszikus kulturális értékek szerelmeseinek és pár galéria jóvoltából ma már a kortárs design rajongóinak is. A Salon de Bohéme ajánlásával szeretnénk felhívni a figyelmeteket néhány helyi design jelenségre, és egy rövid túrát ajánlani.

A romantikus macskakövek elvezetnek egy csöppnyi térre a Péter-Pál templom árnyékában. Itt egymás mellett két design-bolt is olyan kincseket rejteget, melyeket fiatal magyar kezek alkottak. A Péter Pál Galéria a hagyományteremtő iparművész generáció munkái mellett nagy hangsúlyt fektet az Iparművészeti Egyetem diákjainak bemutatkozási lehetőséget biztosítani.

Péter Pál Galéria 2000 Szentendre, Péter Pál u. 1

 

A tér másik sarkán a Salon de Bohéme zászlaja hirdeti a kortárs ruhatervezés iránti elkötelezettségét.  Divatműhely és bolt egy fedél alatt, melyben a vidéki élet bája kortárs divattal elegyül. A Szalon gyakran fogad be projekteket és vendégművészeket, illetve rendszeresek itt a divat-workshopok is. A kiváncsibb vásárlók akár egy egyszerű hétköznapon is bekérhetik magukat az emeleti stúdióba, ahol betekinthetnek a ruhatervezés napi kulisszai mögé, vagy megihatnak egy kávét a kertben a tervezővel, Szép Szidóniával.

Salon de Bohéme 2000, Szentendre, Péter Pál utca 2/b

 

Ha innen a város legszűkebb sikátorán átvágunk, majd a Fő Teret elhagyjuk pár lépésnyire a Palmetta Design Galáriába jutunk, melyet azzal a szándékkal alapítottak, hogy színvonalas bemutatóhelye legyen a kortárs hazai és külföldi formatervezés legújabb eredményeinek. Több neves design cég képviselete mellett a tehetséges magyar formatervezők munkáinak bemutatása is első perctől kezdve fontos volt számukra.

Palmetta Design Galéria 2000, Szentendre, Bogdányi utca 14

 

Ezután vegyük utunkat a Dunakorzó irányába, ahol az Erdész Design Galéria mutat be iparművészeti tárgyakat és Szentendréhez kötődő klasszikus modern képzőművészeti alkotásokat.

Erdész Galéria 2000 Szentendre, Bercsényi u. 4.

 

A belvárost elhagyva Budapest irányába a Főúton még egy utolsó megállót mindenképp tegyünk az Antikcentrum-ban. Ez az eredetileg antik építőanyagokat árúsító csodavilág ma már számtalan olyan portékával gazdagodott, ami a mai belsőépítészetre felteszi a koronát. Ilyen többek között a kézzel készült cementlapok széles választéka, amely régi és új igazán egyedi találkozása.

Antikcentrum 2000, Szentendre, Dózsa György út 10/a