Ai Weiwei és a napraforgó magok

Május elejéig látható Ai Weiwei kínai képzőművész kiállítása a londoni Tate Modern hatalmas turbinacsarnokában. A kiállítás maga is fantasztikus, a számtalan porcelánból készült napraforgó magot 1600 kínai kézműves évekig festette kézzel, ezzel munkát és megélhetést biztosítva egy falu munka nélkül maradt lakosságának.  A kiállításról sok cikk és beszámoló megjelent, azonban Weiwei néhány nappal ez előtti letartóztatása és ez idáig ismeretlen holléte az alkotásnak hátborzongató jelentőséget és megindító időszerűséget kölcsönöz.

Ai  Weiwei

Fotó: Tate Photography
© Ai Weiwei

Ai Weiwei kortárs művészete mellett harcos politikai állásfoglalásáról, a kínai rendszer éles kritikájáról is híres. Munkáit, filmjeit, kiállításait erőteljesen áthatja a társadalmi kérdésekkel foglalkozó, kritikus szellemiség. Munkáit a világ számtalan pontján kiállították, belsőépítészeti projektjei épp úgy komoly szakmai elismerést váltanak ki, mint képzőművészeti alkotásai.

 

Ai  Weiwei

Fotó: David Levene for the Guardian

Ai  Weiwei

Fotó: Tate Photography
© Ai Weiwei

Ai  Weiwei

Fotó: Tate Photography
© Ai Weiwei

“A napraforgó magok” elnevezésű installáció egészét száz millió apró kis mag alkotja, melyek mindegyike egyedi, kézzel festett, teljesen élethű porcelán, csak a formájuk azonos. A magokat a kínai Jingdezhen falu lakói készítették tradicionális porcelánfestő műhelyeikben. A hihetetlen mennyiségű mag a Tate Modern óriási turbinacsarnokának padlójára terítve végtelen, egységes felületet alkot. A porcelán itt Kína szinonimájaként szerepel, az értékes anyag és a tömeges megjelenés ellentéte, az előállításba fektetett energia és az ehhez kapcsolódó aktuális társadalmi gondolatok , az egyén és a tömeg viszonyának kérdései teszik Weiwei látványos munkáját sokat mondó, elgondolkoztató művészeti alkotássá. A kiállítás megnyitását követő néhány hétben a magokat testközelből is megfigyelhették a látogatók, be lehetett sétálni a hatalmas napraforgómag mezőbe. Később ezt a folyamatosan szálló porcelánpor egészségtelen hatása miatt megszüntették, pedig valószínűleg így sokkal beszédesebb volt az installáció.

Ai  Weiwei

Ai Weiwei munkája számtalan kérdést vet fel – Mit jelent az egyéniség korunk társadalmaiban? Valóban erőtlenek és jelentéktelenek vagyunk összefogás nélkül? Milyen következményekkel járnak folyamatosan növekvő igényeink, materializmusunk a közösségre, a környezetre és a jövőre nézve? Az alábbi kisfilmet a kiállítással egy időben vetíti a múzeum, melyben megismerkedhetünk a művésszel, a magok létrejöttének folyamatával és a kézművesek életébe is bepillanthatunk a folyamat nyomon követésével.

Április negyedike óta kicsit más a hatalmas napraforgómag tenger megjelenése, Weiwei letartóztatásának hírére a múzeum teleszórta Free Ai Weiwei feliratú röplapokkal és az installáció mellett felállított információs tábla tudatja a látogatókkal, hogy a művész egyelőre elérhetetlen, holléte  ismeretlen. Hátborzongató, megindító és elkeserítő egyszerre a jelenség, ugyanakkor valószínűleg sokkal több emberhez eljut így a gondolat, Weiweit pedig a művészet és a szabadság harcosainak magasságába emeli.

Ai Weiwei