Ízes, színes mézcsodák

A Húsvétot mint mindig, idén is a Balatonnál töltöttem. Hétfő reggel épp Balatonfüreden sétáltam, mikor is a szivárvány színeiben pompázó üvegcséket pillantottam meg, melyek zamatos mézkülönlegességeket rejtegettek. Természetesen nem elégedtem meg a látvánnyal, megízleltem szinte mindegyik nyalánkságot, közben pedig a méhész bácsi, Baranyai Zoltán mesélt…

 

Baranyai Zoltán méhészete Szilsárkányban (Győr-Moson-Sopron megyében) található. Zoltán harmadik generációs méhész, önállóan 1982 óta tevékenykedik ezen a területen. Méhek között cseperedett föl, így tanulta meg a szakma fortélyait. Ballagására például 10 családot kapott édesapjától, ma pedig már 300 családdal dolgozik.

A füredi vásárban először a rózsaszínű csuprokra csaptam le, melyekben eper- és áfonyaízű mézek meditáltak (előbbiből jól be is vásároltam). De nem hagyhattam magukra a csokis, gesztenyés, bodzás, narancsos, fahéjas, sárgabarackos és kékszőlős csemegéket sem (dehogy vagyok édesszájú :-P).

Zoltán elmesélte, hogy Svédországban ismerkedett meg az ízesített mézekkel, majd ő is elkezdett hasonló krémmézeket készíteni. A különleges ínyencség a vevők segítségével készül, az első hónapban tesztelteti ugyanis az új ízeket, s a vásárlók ízlése, őszinte véleménye alapján alakítja tovább a receptet. Az első lépés a méz krémesítése, ezt követően kerül bele az ízesítés, melyet 3-4 napig kever a masszába, hogy az végül selymes és puha legyen.

A legnagyobb sláger az epres és csokis méz, de a vásárlók nagy kedvence a narancsos, fahéjas, bodzás, kékszőlős és ír whisky-s méz is. A krémeket fogyaszhatjuk magukban is – ahogy azt északon is (t)eszik – de zabpehelyre, teába is tehetjük, palacsintánkat is megbolondíthatjuk vele, „kis mókusok kenyérre is kenhetik, nagy mókusok süteménybe is süthetik”. Hab a tortán, hogy a krémcsodákat bonbonokba rejtve is meg lehetett vásárolni!

A méhviaszt gyertyakészítéshez használja fel Zoltán, amit szintén kellemes, hasznos elfoglaltságnak tart. „Egész évben azt csinálhatom, amit nagyon szeretek” – mondta.

Termékeit Csornán és Szilsárkányban vásárolhatjátok meg, de különböző vásárokban is felbukkan, legközelebb például a veszprémi Gizella-napi vásáron 2011. május 7-8-án.

Ugyan a Stilblog nem gasztroblog, de úgy gondoltam, ezt elmesélem Nektek, mert ölelésből és mézből sohasem elég! 😉