Philippe Starck folyékony fája

Elég volt a műanyagból! A bútorok világában egyre több kezdeményezést látunk természetes anyagok használatára a műanyag alternatívájaként. Egy újabb természetes megoldás –  Zartan Chair Philippe Starck és Eugeni Quitllet laboratóriumából a Magis számára.

A technológia fejlődésének köszönhetően egyre több tere van a bútortervezésben a kísérletezésnek, korábban ismeretlen anyagok alkalmazásának, a vegyi anyagok mellőzésének. Korábban írtunk már Werner Aisslinger székéről, ahol az ülőbútor alapanyagát kender képezi. A Zartan Chair esetében is hasonló az alapgondolat.

fotó © Philippe Starck/Magis

A Zartan szék struktúrájának alapanyaga az úgynevezett folyékony fa nem más, mint finom fa őrlemény, azaz fa por, melyet más különböző alkotóelemekkel (rostokkal, gyantával és halolajjal) vegyítve erős, antitoxikus anyagot kapunk. Ez a kompozit anyag nagy nyomású körülmények között olvasztott műanyaghoz hasonlóan viselkedik, így válik lehetővé a formába öntés.

fotó © designboom

fotó © designboom

“A műanyag nem bomlik le természetes úton és olyan mérgező anyagokat tartalmaz, melyek rákot okozhatnak. Ezek a műanyagok petróleum alapúak, mely egy nem megújuló erőforrásból származó anyag és hamarosan egyre kevesebb helyen fordul majd elő. A Zartan széket öt különféle felülettel képzeltem el: bambusz, len, kender, juta és rattan. Ennek az új technológiának a során felfedeztük a természetes anyaghasználat előnyeit, így kerülve közelebb jövőnk mindennapjaihoz.” – mondja Philippe Starck az új projektről.

fotó © Philippe Starck/Magis

“A fiatal tervezőknek meg kell érteniük, hogy a design nem művészet, sem divat. Alapvető célul valódi problémákra adott új megoldások keresését kell kitűznünk. Munkánk politikai részét illetően le kell győznünk a termelés okozta károkat, fel kell ismernünk a hibákat, melyeket elkövettünk.” – mondja Starck.

fotó © designboom

“Tehetősek voltunk, szegények leszünk, mi lesz így a méltóságunkkal? A lehető legkevésbé szabad haszontalannak lenünk. Egy poszt-plasztik érában, ahol megértettük, hogy még a bioplasztik is bűn az emberiség ellen, bíznunk kell az emberiség géniuszában. – hirdeti Starck a rá oly jellemző fennkölt stílusban, jóllehet mondanivalója ez úttal sem kristálytiszta.

A Zartan szék a 2011-es milánói kiállításon mutatkozott be a nagyközönség előtt.

www.starck.com

via designboom