Divat a magyar – A Gombold Újra pályázat sikeres koncepciói

A különleges pályázattal a magyar divattervezés sikereire, az iparágban rejlő gazdasági és kreatív lehetőségekre kívánják felhívni a figyelmet. A pályázatot az országmárka alakításért is felelős Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Design Terminál Nonprofit Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hirdette meg.

A Gombold újra legjobb pályaműveit május 8-án egy mindenki számára nyitott divatshow keretében mutatják be a Szépművészeti Múzeumban. A rendezvény része a magyar soros EU elnökség tiszteletére rendezett kulturális programoknak, ahol Magyarország egy kevésbé ismert, kreatív arcát tudja megmutatni az érdeklődőknek.

Jani Zuzsa, Horváth Délia
Jani Zuzsa, Horváth Délia - Bohém formajáték kalocsai és matyó motívumokkal, ahol az anyagminőségek közti különbségek dominálnak.

A 2011 februárjában meghirdetett pályázatra – minden várakozást felülmúlva – közel 400 koncepció érkezett, melyek közül a tervzsűri 63 munkát juttatott a második fordulóba.

Kecskeméthy Zsuzsanna
Kecskeméthy Zsuzsanna - A tradicionális formakincs elemei eltúlozva, mai szabásvonalakkal ötvözve jelennek meg a kis fekete koktélruha témáját feldolgozó kollekcióban.

 

Kovács Ágnes
Kovács Ágnes - Egyetlen szálból felépített saruk digitális technikával megnyomott fekete és vörös bőrből kivitelezve.

 

MIMM-Hendzsel Ilona, Nagy Mónika
MIMM-Hendzsel Ilona, Nagy Mónika - Hímes tojások és mézeskalácsok világa ékszer és táska formájában.

A Gombold újra pályázattal a komoly gazdasági és innovatív tartalékokkal rendelkező iparágra, és annak a kiemelkedő tehetségű, fiatal hazai művelőire kívánják felhívni a figyelmet. „Amikor a magyar termékek, a magyar vállalkozások támogatásának és életképességének fontosságáról beszélünk, akkor soha ne feledjük, hogy köztük több száz magyar fiatal tehetséges vállalkozóról beszélünk. Köztük például hazai divattervezőkről, akik startra készen állnak, hogy a magyar emberek számára elérhető áron, kreatív, szép, hordható magyar ruhákat tervezzenek. Ez nemcsak gazdaságilag jó, hanem, valljuk be jó érzés is lehet. Ez csak rajtunk fogyasztókon múlik” – mondta Nagy Anna kormányszóvivő a Szépművészeti Múzeumban rendezett sajtótájékoztatón.

Bicsérdi Ágnes
Bicsérdi Ágnes - A Kalota-patak mentén készültek a másként írásosnak is nevezett lendületes vonalvezetésű kalotaszegi hímzések.

 

Bakos Éva Boglárka
Bakos Éva Boglárka - A matyó virágmotívumok a térbe kilépve ékszer formájában születnek újjá; a sallangsaruk gazdag fonatai pedig hagyományos technikák alkalmazásával készültek.

 

Gyöngyösi Renáta
Gyöngyösi Renáta - A dunántúli magyar népviselet punk és rock stílusjegyekkel aktualizálva. A nagyvárosi szubkultúrák és a tradíciók keveredése.
The Béta Version
És itt egy nagy kedvencünk is: The Béta Version - A tervekben szereplő táskákat egy darabból alakították ki, varrás helyett a szövéshez hasonló fűzött összeállítási móddal a népi szőttesek motívumkincsét felhasználva.

A május 8-i rendezvényen komoly szakmai zsűri előtt kell megállni a helyüket a tervezőknek. A zsűri tagjai lesznek Zoób Kati divattervező, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Kopek Gábor, a MOME rektora, Novák Péter előadóművész, Maróy Krisztina, a Glamour főszerkesztője, valamint Tolvai Renáta, a Megasztár 2010-es győztese, a kezdeményező KIM részéről Papp-Váry Borbála, kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár. A rendezvény érdekessége, hogy nemcsak a fiatal divattervezők, hanem hazai és határon túli tizenévesek pályaműveit is bemutatják.

László Beáta Orsolya
László Beáta Orsolya - Inspirációs forrás a magyar etno a tulipánmotívumtól az indákig, mindez fűszerezve avárosok hangulatával, a langyos eső színeivel.

 

Kovács Éva
Kovács Éva - A kékfestő vásznak mintái köszönnek vissza az egyszerű és kényelmes fazonú női ruhákon; a főszerep a gazdag felületé és a természeti motívumoké.

A „GOMBOLD ÚJRA! Divat a magyar” pályázat fődíjasa 450.000 forint anyagi elismerésben részesül, kollekciója bemutatkozik a Glamour magazin nyári számának címlapján és szakmai út keretében ellátogat a Milánói Divathét eseményeire. A további helyezettek 350.000, illetve 250.000 forint díjazásban részesülnek, valamint különdíjak átadására is sor kerül. A közönségdíjat a divatshow után, az esemény Facebook-oldalán a felhasználók szavazással ítélhetik oda az általuk legjobbnak tartott kollekció tervezőjének.

Kocsis Anna
Kocsis Anna - Busóviseleteket idéző, körkötött anyagból vágásokkal, hasításokkal alakított rojtos viseletek, szarvakkal kiegészítve.

 

Csabai Zita, Farkas Zsófia
Csabai Zita, Farkas Zsófia - Hagyományos pásztorviselet, a suba újraértelmezése esőkabátot imitáló ruhadarabokkal, újszerű anyaghasználattal, kontrasztos felületekkel.

 

Kele Ildikó
Kele Ildikó - A Magyar népmesék sorozat sajátos hangulata és szimbólumrendszere kel életre a kötött kelméből készült réteges öltözetekben.

Az előzsűrizést végző tervzsűri tagjai voltak: Zsótér László a MOME rektorhelyettese (zsűrielnök), Harmati Hedvig tanszékvezető (MOME), Kisfaludy Márta intézet igazgató (Óbudai Egyetem), Sárváry Katalin egyetemi docens (MOME) és Simonovics Ildikó gyűjteményvezető (Kiscelli Múzeum).

Kíváncsian várjuk a május 8-át, ahol élőben is láthatjuk a legsikeresebb munkákat, tartsatok velünk a Műcsarnokba jövő vasárnap este! Galériánkban sok-sok tervet találtok még!

A legjobbnak talált pályaműveket május 8-án egy mindenki számára nyitott divatshow keretében mutatják be a Szépművészeti Múzeumban. A rendezvény része a magyar soros EU elnökség tiszteletére rendezett kulturális programoknak, ahol Magyarország egy kevésbé ismert, kreatív arcát tudja megmutatni az érdeklődőknek.

Comments are closed.