Legyen most a Duna a téma!

A MOME line design műhely szívügyének tekinti a Dunával kapcsolatos projekteket. A Duna szoros közelségében élünk, mégis szükség van rá, hogy folyamatosan aktualitást adjunk neki – workshopokkal, eseményekkel, publikációkkal. Tudatosítanunk kell, hogy a Duna-kérdést nem szűkíthetjük kizárólag Budapestre – sőt, az országhatáron túlra is érdemes kitekintenünk, felhívni a figyelmet más országok vízparti fejlesztéseinek tanulságaira. – Erre vállalkozott a MOME line a Duna-projekt kapcsán.

Fotó: Bagics Gábor

Júniusban egy hónapig minden a Duna körül forog. Hosszas előkészítés után június 1-jén elindul a dunatema.eu, amely nem pusztán egy weboldal, sokkal inkább egy nyitott kommunikációs platform, amely felületet biztosít a Dunával foglalkozó civil kezdeményezések számára. A célja, hogy megteremtse a Duna iránt érdeklődők fórumát és egyben segítse eredményeik hatékony kommunikációját.

A projekt első lépéseként a szervezők azokat az anyagokat gyűjtik össze, melyekből mindenki tájékozódhat erről a szerteágazó, de nagyon izgalmas világról, amit a Duna jelent. Folyamosan készülnek a szakmai cikkek és az események beszámolói. Többek közt a Duna medersüllyedésének problémakörére, a vízpartok újjászületésének lehetőségére, a dunai élővilág sokszínűségére, a vízminőség sérülékenységére a történelmi múlt és jövő összefüggéseire szeretnék felhívni a figyelmet.

Fotó: Bagics Gábor

A projekt cálja továbbá a MOME line bejáratott szakmai csatornáin keresztül a fiatal tervezők bevonása a munkába. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai olyan vizuális anyagokat készítenenek a szakmai cikkekhez (videó, animáció, infografika, infovideó, grafika, fotó), melyek segítenek megérteni akár a bonyolultabb összefüggéseket is.

A dunatema.eu jelentősége az egyes szektorok közötti kommunikáció megszervezésében rejlik – platformot teremt a kreatív szakma, a mérnökök, a környezetvédők és az érdeklődő laikusok párbeszédéhez. Ehhez olyan eszközöket hív segítségül, mint a közösségi média, vagy a rendkívül kommunikatív Duna-villamos.

Fotó: Bagics Gábor

A kettes villamos vonala egyedülálló, teljes szakaszán a Duna mellett halad, a folyópart számtalan arcát megmutatva a közönségnek. A MOME line a Coca Cola Magyarország támogatásával lehetőséget kapott rá, hogy megtervezze egy kettes vonalán járó villamos teljes dekorációját, amellyel felhívja a figyelmet a Dunára és a dunatema.eu oldalra. A felöltöztetett villamos egy hónapon át  a projekt egyik leglátványosabb felületévé válik: Legyen most a Duna a téma!