Duna duma

Fordult a kocka. Ezúttal nem a víz vezeti az áramot, hanem az áram a vizet, pontosabban a villamos a Dunát, még konkrétabban pedig a kettes villamos. Egy hónapra ugyanis Duna dekorációt öltött magára az egyik járat, hogy népszerűsítse a nagy folyót, s hogy felhívja a figyelmet a dunatema.eu oldalra.

Ahogy néhány napja már beszámoltunk róla, idén nem csak egyetlen napon, a Nemzetközi Duna Napon (június 29-én), hanem egy teljes hónapon át a Duna lesz a főszereplő fővárosunk színpadán, sőt kishazánk és tán szomszédaink pódiumán is. A rendező, tehát a MOME line tegnap hivatalosan is elindította dunatema.eu honlapját, valamint a Duna villamost, mely a 2-es villamos vonalán cirkál majd egész júniusban. A jármű „díszletét” a Coca-Cola Magyarország támogatásával tervezte a designműhely. A publikum természetesen Ti vagytok. Mi tegnap már felpattantunk a kívül-belül felöltöztetett járatra, nézzétek meg képeinket!

A dunatema.eu univerzális honlap felületet nyújt a Dunával foglalkozó civil kezdeményezéseknek, kapcsolatot teremt a kreatív szakma, a mérnökök, a környezetvédők és az érdeklődő laikusok között. Mindez hozzájárul a Duna vizének, partjának és természeti értékeinek fenntartható módon történő használatához is, az élhető környezet megteremtéséhez.

Az oldalon többek között az Urban Space Workshopról is olvashattok, amit június 1. és 11. között rendeznek meg Budapesten. A 7 európai országból érkező 42 fiatal találkozásának célja, hogy közösen értelmezzék újra a vízparti környezetet és annak fejlesztési lehetőségeit. A workshop a közösségi tanulásról szól. A vegyes csapatokban zajló munkától olyan figyelemfelkeltő alkotásokat, eredményeket várnak, melyek közelebb viszik a lakosokat a városuk teljes arculatát meghatározó Dunához. A program eredményeit 2011. június 10-én este mutatják be az A38 hajón, addig pedig a projekt web-oldalán futó naplóban számolnak be a program történéseiről.

A honlapon a június 17-én kezdődő YCDN konferenciáról is tájékozódhattok. A résztvevők workshopokon vitathatják meg a fiatal generáció problémáit. A programok munkacímei az európai Duna-stratégia fő pontjaihoz kapcsolódnak. A június 24-i Design Meetupon 6 előadó mutat majd be egy-egy projektet a Dunával kapcsolatban. Téma lesz a folyó vízi környezetének rehabilitációja, a nagyvárosi vízparti fejlesztések lehetősége, a környezeti nevelés, valamint izgalmas design kötődésű projekteket is bemutatnak. A Duna-partra 11 pontból álló informatív tanösvényt készít a Valvo csapat. A sétatúra pontjai kortárs képzőművészek segítségével mesélik el a Duna történetét, jelenét és elképzelt jövőjét. Bepillantást nyerhettek a régmúlt Duna-part szórakozási formáiba és dunai legendákat ismerhettek meg. A tanösvény emellett irányt mutat a rakpart jövőbeni használatára is.