Öko kávé öko környezetben

Hordó, teknő, fatuskó, mészkőből faragott mosdó, természetes színek és anyagok, finom kávé, tea, gusztusos péksütemények, szendvicsek, sütemények (kora reggeltől), mosolygós arcok és sok-sok bio, eco felirat. Ez az EcoCafe, ahol a finom ízekkel nemcsak magadnak kedvezel, de környezetedet is óvod, hiszen a „természetes” itt mindenre jellemző. Az Oktogonhoz közeli kávézóban nemcsak az italok, ételek kapcsán figyelnek a minőségre és a fenntarthatóságra, hanem a berendezés, a kiegészítők, a papírok, sőt még a tisztítószerek is kímélik a környezetet.

Tegye fel a kezét, aki szereti a kávét! Na ugye! 🙂 És hol jobb elfogyasztani egy finom feketét: plázában, külföldi kávézólánc valamelyik gyöngyszemében, vagy inkább kedves, nyugodt, barátságos környezetben? Ugye, ugye! Akkor próbáljátok ki egyik kedvenc kávézónkat, az EcoCafét, ahol nemcsak finom, de egészséges italokat, ételeket fogyaszthattok, ráadásul természetbarát környezetben! A kávézó egyik tulajdonosa, Polyák Judit a berendezésről és a kínálatról mesélt nekünk.

Milyen szempontok alapján alakítottátok ki a kávézót?

Az volt a célunk, hogy minél inkább összhangban legyen a bio vonulattal, amit bevezettünk Magyarországon. Tehát egyszerűségre, letisztultságra és minél több természetes anyagra törekedtünk. Olyan kávézó képe lebegett a szemünk előtt, amely egy közösségi pont, ahol az eladók ismerik a vendégeket. Általában mi is bio élelmiszereket fogyasztunk, s úgy gondoltuk, ez egy olyan szeglete a kávézóknak, ami felfedezésre, betörésre vár. Ez egy választási lehetőség, s ha választhatunk jobbat és finomabbat, akkor miért ne? Az asztalokat például mi készíttettük, egy fatelepen választottunk ki egy gyönyörű, csomós, hatalmas nagy fenyőtáblát, amit méretre vágtunk és bio viasszal kezeltünk, ami kiemelte a fa erezetét. A falra eredetileg nagy farönköket terveztünk, de végül kis fadarabokból raktuk ki az Eco Cafe feliratot. A szemközti falra még szeretnénk valamilyen grafikát, motívumot.

Milyen színek uralkodnak az EcoCaféban?

A tágas, világos térbe tojáshéjszínű falakat álmodtunk. A fa színét ellensúlyozza a fehér, kiegészítik a zöld textilek és növények. A konyhai eszközök pedig rozsdamentes fémből készültek. Sok vendég azt mondja, hogy skandinávos beütése van, mások szerint német alföldes, ott láttak hasonlót.

A kötényetek sem átlagos darab…

A lenvászon kötényeket Kemenesi Zsolt hajós utcai varrodájában készíttettük. Van téli és tavaszi kollekció is.

Mikor nyílt a kávézó?

Az Andrássy úton januárban nyitottunk, márciusban pedig átvettünk a Déli pályaudvarnál egy már működő kávézót, amit átalakítottunk, s próbáljuk átvinni oda is a termékkínálatot, a koncepciót.

Miben tér el a kínálat egy átlagos kávézóhoz képest? Mitől egészségesek az itt kapható finomságok?

Nem akartunk teljesen új kínálatot nyújtani. Inkább arra törekedtünk, hogy ismert ízeket adjunk bio formában. Magyarországon nem igazán nyitottak erre az emberek. Szerintünk azonban az egészséges is lehet finom, ez a mottónk, a küldetésünk. Egy kávé attól még lehet isteni, hogy bio tejből van. Vagy milyen jó, hogy egy szendvicsben a búza, a vaj, a saláta és a paradicsom is bio. Tehát megszokott ízeket kapnak a vendégek, de picit mégis más, finomabb, laktatóbb, táplálóbb.

Az árakat is úgy alakítottuk ki, nehogy elriasszuk az embereket, hogy ne extra áron jussanak hozzá a minőségi ételekhez, italokhoz. A vendégeink nagyobbik része nem is feltétlenül azért jár ide, mert a kínálat bio, hanem mert egyszerűen tetszik nekik a hely és ízlik nekik minden, s amikor megtudják, hogy bio, akkor nagyon örülnek.

Az EcoCafe filozófiája: „Felelősek vagyunk önmagunkért, vendégeinkért és közös jövőnkért”

Látom bio almabor és sörök is kaphatók…

A sört egy németországi bio világkiállításon tesztelte a férjem. Hasonlóan finom a cider is, almás és körtés ízben kínáljuk. Ezen kívül cukormentes üdítők és egy fricska, bio kóla is kapható. Érdekesség, hogy a nagy palackok mellett kis 2,5 dl-es üveges borok is sorakoznak polcainkon, az Anna Borház jóvoltából, akik szintén bio gazdálkodók. A termékek a mi szűrőnkön mennek át, ha nekünk tetszik, akkor beválogatjuk. Csak olyan terméket árulunk, amit jó szívvel kínálunk, amit szeretünk, s reméljük, hogy a vendégeinknek is ízleni fog.

A sütemények honnan érkeznek?

A sütemények nem bio minősítettek, de azok is csak natúr és természetes alapanyagokból készülnek, tehát nincs bennük színezék és tartósító, semmilyen állományjavító. Egy kézműves cég készíti őket, de idővel saját receptekből készült süteményeket szeretnénk árulni, s ősszel levesekkel is tervezzük bővíteni a kínálatot. Van salátabárunk is, tehát reggelizni, ebédelni is lehet.

A papírok is környezetbarátok?

Igen, a szalvéta, a kéztörlő, az elvihető poharak, az irodaszereink, névjegykártyáink is újrahasznosított papírból készültek, amiket nagyon nehéz volt beszerezni. Ez is a filozófiánk része.
A mosdókagyló pedig egy mészkőből kifaragott darab.

Amikor rendeltem a kávémat, megkérdeztétek milyen tejből szeretném, mivel édesítsétek. Elmesélnéd az olvasóinknak is, miből lehet választani?

Kétfajta bio tejjel dolgozunk, van normál és zsírszegény változat. Emellett van szója-, rizs- és zabtej, valamint laktózmentes verzió is. Alapvetően nádcukorral dolgozunk, illetve nyírfacukrot, agave szirupot és bio mézet is használunk. A magyar termelőktől származó lekvárjaink is isteniek és búzafűlevet is kínálunk. A mindig friss pörkölésű kávéból 6-7 félét tartunk és általában 3 kávét használunk fel egy-egy keverékhez, legújabban etióp, brazil és dominikai kávét. A kísérletezés, a tökéletes hangsúly megtalálása nagyszerű játék. A koffeinmentes kávé Szumátráról származik egyébként, melynek koffeintartalma egy speciális eljárásnak köszönhetően tovább hasznosítható. 20-22 féle teát tartunk, zöld, fehér, fekete, rooibos, gyümölcsteát, s mindegyiknek van aromamentes és ízesített verziója is.

Mikor várjátok a szomjas és éhes szájakat?

Hétköznap reggel 7-től, hétvégén 8-tól, egészen 20 óráig.