“Ez egy eklektikus zenekar és mindegyikünk nagyon különböző zenei hatást dob be a közösbe – interjú a Morzsa Records zenekarral.

Néhány itt élő külföldi és egy magyar zenész áll a budapesti Morzsa Records zenekar mögött. A napokban mutatják be első nagylemezüket, a Polish Graffit-it. Zoltán Glück mesél nekünk a zenekarról, a mini Balkán turnéjukról és a 7. kerületről, ahol a Massolit Café-val és a Pleasemachine-nel fognak össze.

[question]Először is bemutatnád röviden a zenekar tagjait?[/question]
Freddie Schulze, Justin Spike és Emily Hertz Texasból jönnek, ahol azelőtt is együtt zenéltek már Heartstring Stranglers néven. Freddie és Emily 2009-ben jöttek Magyarországra, hogy tanulmányaikat a CEU-n folytassák, Justint pedig egy baleset vezette ide. Miközben Londonból Isztambulba szeretett volna lebiciklizni Ausztriában megcsípte egy kullancs, végül a Balatonnál találtunk rá és kerestünk neki egy orvost, hogy kezeljék a Lyme-kórját. Azóta Magyarországon él.  Jerome Li Thiao Te francia-kínai a Reunion Island-ről, aki hivatásszerűen zenél itt Budapesten már évek óta. Barz Endre az ütősünk, az igazi magyar választottunk, aki városnéző túrákra visz minket, emellett nemzetközi tanulmányokat végez az Andrássy Egyetemen. Én Kaliforniából jöttem a budapesti CEU-ra tanulni, és hogy a nyelvet is elsajátítsam. Hogy Jerome-ot idézzem, úgy mondanám, hogy mindannyian félig tanulás céljából, félig munka miatt mozgunk itt.

[question]Elmesélnéd a zenekar történetét?[/question]
Freddie és én sokat játszottunk együtt városszerte. A dalok nagy része saját szerzemény és régi folk és blues dalok, melyeket a nagybácsikámtól tanultam el miközben felnőttem. Amikor Justin és Jerome (ők mindketten dalszerzők) csatlakoztak elkezdtük egymás dalait meghangszerelni és azóta hivatkozunk a csapatra zenei közösségként. Végül Endre érkezése, és Emily újrabelépése után váltunk igazán zenekarrá. Ez egy eklektikus zenekar és mindegyikünk nagyon különböző zenei hatást dob be a közösbe.

[question]Ki írja a dalokat, és hogyan tudtok együtt dolgozni, mint zenészek?[/question]
A dalok nagy részét Freddie, Justin és én szerezzük. Mindegyiket egyénileg írjuk, de a hangszerelés már együttesen történik. Freddie egy mániákus és képes egy tucat dalt is írni havonta, ami folyamatosan ellát minket zenei anyaggal, amin dolgozhatunk. Justin és én nem vagyunk ennyire termékenyek. Ez az albumon is látszódik, melyen a dalok fele Freddie szerzeménye.

[question]Hogyan jellemeznéd a zenéteket?[/question]
Ez a mindig a legnehezebben megválaszolható kérdés. Szerintem a legtöbb dal különböző műfajokba is belefér a klasszikus énekes-dalszerzői folktól a játékos, érzelmes pop dalokon át. Más dalok hip-hop alapokra építkeznek, melyeket csellóval és bendzsóval hangszerelünk. Egy a cappella verziót is felvettünk a “Give Up and Die” című dalból (eredetileg New Science Projects  Denton, Texas-ból).
Rám a ’30-as évek amerikai blues zene és a ’60-as évek népzene revival mozgalom hatott a legjobban és a dalaimban valószínű ez vissza is tükröződik.

[question]Mindannyian Budapesten éltek. Szerinted van a zenétekben valami, ami magyar vagy budapesti?[/question]
A környezet nagyon fontos. Nekem nagyon sokat jelent, hogy itt játszhatom Budapesten a zenénket, egyfelől, mert nem sokan játszanak ilyen jellegű zenét itt. Egy bendzsó gitárosról tudok, aki a Blaha téren játszik egyházi balladákat és azt mondja, hogy szeresd Jézust.
Szerintem ez a zenei izoláltság hatott a zeneszerzésre, de hogy pontosan hogyan azt nem tudnám megmondani. Másfelől rengeteg magyar zenét szeretek, például Parno Graszt, Cseh Tamás, Zuboly és még sok régi népi dalokat. De közvetlenül nem hatottak a mi zenénkre.

http://www.youtube.com/watch?v=r3fAgb5kncU

[question]Nemrég tértetek vissza egy mini turnéról, melynek keretében érintettétek Romániát, Szerbiát és Moldovát. Hogy sikerültek a koncertek?[/question]
A turné nagyszerű volt. Románia nagy buli volt és a Biblioteca Alternativa, amely félig foglaltházként (squat) félig anarchista információs központként működik a legmenőbb hely, ahol valaha játszottam. Egy régi gyár romjai között zenéltünk és utána egy hatalmas tábortűz mellett voltunk együtt a barátainkkal. A legtöbb koncertjeink olyan városokban voltak, ahol élnek barátaink. Például Freddie a PhD-jéhez kutatást végez Szerbiában, így Zrenjanin-i és a Novi Sad-i  koncertjeinket az ő barátai szervezték, és olyan emberek jöttek megnézi minket, akiket tágan az ottani politikailag baloldali nézetűekhez és a punk szcénához köthetünk. A Crni Bik és a Klub Klupce pedig nagyon különleges helyek, melyeket nagyszerű emberek vezetnek.

[question]A héten mutatjátok be az első nagylemezeteket, a Polish Graffiti-t. Megvagytok elégedve vele?[/question]
A lemez 13 dalt tartalmaz és körülbelül 20 óra alatt vettük fel, amiben benne van a keverés is. Így, amit hallasz azt vagy elsőre vettük fel, vagy másodszorra. Az az energia, amit ez a lemez tükröz inkább a felvételek nyers természete adja, amit úgy jellemezhetnénk, hogy minél kevesebb erőfeszítés van benne, annál jobb.
Én nagyon elégedett vagyok a lemezzel. Zenészként mindig hallasz olyan dolgokat a saját felvételeken, melyeket később jobban csinálnál, de összességében a legtöbb dal nagyon jól sikerült.

[question]A lemezeteket a Pleasemachine márkanév mögött, a cipőtervező Anna Zaboeva támogatta. Hogyan jött létre a kapcsolat köztetek?[/question]
Anna-t egy hatalmas elemi erő hajtja. Nagyon jó vele és a Pleasemachine-nel együtt dolgozni. Az együttműködésünk része a 7. kerületben létrejött kicsi hálózatnak, mely emberek és projektek között indult el, mint például a budapesti Massolit Books & Café (Lengyelország legnagyobb angol nyelvű könyvesboltja), a Siberia (a Pleasemachine cipőboltja) és a Morzsa Records.
A holnapi bulin például Anna-tól láthatunk rövidfilmeket és az eseményt magát is dokumentálják  egy most futó sorozathoz. A Massolit, mely a második otthonunk Budapesten számos érdekes programot kínál a koncertektől verses-irodalmi felolvasásokig. A Siberia pedig tervezi, hogy nyit egy alternatív mozit is a pincéjében.

[question]Lehet nem pontosak az információim, de úgy hallottam a zenekar hamarosan feloszlik, mert elköltözöl.[/question]
Nem, nem, a Morzsa nem oszlik fel! Sajnos, az igaz, hogy én New Yorkba költözöm augusztusban, így ősszel nem játszhatom velük. A zenekar tagjai szabadon jöhetnek és mehetnek el, és remélhetőleg a távolból is együtt tudunk majd működni. Mindenesetre januárban egy látogatásra visszajövök, és ha más miatt nem is, de egy jó ürügy lesz a bulizáshoz és pár koncerthez!

Morzsa Records facebook-on.

Morzsa Records oldala.

Lemezbemutató facebook oldal.

[question]Lemezbemutató és filmvetítés: Augusztus 4. 17.30-tól Telep (1075, Budapest Madách út 8)[/question]