Hagyomány – Identitás – Design Jukata, Haori, Dashiki és Szűr

A defo labor új helyszínén és szakmai támogatásával mutatkozik be 2011. szeptember 29-én 17.00 órai kezdettel a kortárs holland design egyik legizgalmasabb csoportja, a díjnyertes Muurbloem Design Studio. A Top Trade szervezésében megvalósuló látogatás apropója egy új padlószőnyeg-kollekció, amelynek egyik változatához magyar népi motívumok szolgáltak inspirációs forrásként.

A Muurbloem (szó szerint fali virág, Erysimum cheiri, azaz sárgaviola) a kortárs holland design egyik különlegesen izgalmas műhelye. Szerteágazó tevékenységük nem szorítkozik a tárgytervezésre és a belsőépítészeti feladatok ellátására, hiszen az elmúlt tíz évben jó néhány építészeti és grafikai felkérésnek is eleget tettek, sőt márkaépítéssel és marketing tanácsadással is foglalkoznak. Nemzetközi ismertségüket főként az intenzív színekkel és grafikai elemekkel hódító dekorációs megoldásoknak köszönhetik, amelyek földrajzi és kulturális értelemben határtalan kreativitásról árulkodnak. A palettán a hagyományosan kézzel készülő, finoman cizellált falfestések karakterét követő metódusok, a digitális úton létrehozott bonyolult motívumrendszerű fotóalapú tapéták, egyedi matricák, sőt perforált felületek egyaránt megtalálhatók, melyek akár egyedi igényeket figyelembe véve is készülhetnek.

A dán Ege gyár számára kidolgozott Floorfashion by Muurbloem sorozat tizenkét különféle designból áll, amelyek inspirációs forrása egy-egy ország, illetve tájegység hagyományos népi viseletének motívumkincse. A választást minden esetben hosszas kutatómunka előzte meg, amelynek eredményeképpen többek között japán, dél-amerikai, észak-európai és grönlandi mintákat használtak föl.

Számunkra azonban kétségtelenül a SZÜR névre keresztelt kompozíció a legizgalmasabb, amelynek alapját a magyarországi pásztorok gazdagon díszített viseletének egyedülálló, jellemzően fekete és piros szűrhímzése adja, más tradicionális magyar elemekkel kiegészítve. A motívumok a tervezés folyamán – az eredeti kontextusból kikerülve – különleges átalakuláson mentek keresztül, így ritkán látott módón mutathatják meg hihetetlen sokféleségüket, lenyűgöző szépségüket. Mindegyik design egy alap- és négy különféle mintát tartalmazó további réteg variációjából építhető fel, finoman utalva az egyes kultúrák rendkívüli összetettségére, valamint az idővel egymásra rakódó, olykor keveredő jelentéstartalmakra.

A réteges szerkesztési elv és a szabad színválasztás hatalmas tervezői szabadságot kínál, így akár olyan egyedi változatok is készülhetnek, amelyek lehetnek egyszeriek és megismételhetetlenek, hasonlatosan a kézi munkával előállított öltözékekhez. A holland designerek előadását követően a szintén a hagyományok újjáélesztésén dolgozó, cementlapokat előállító MOZA designere, Kauker Szilvia tart bemutatót, amely egyben a MOZA „Cementtel hímzett hagyomány” című, október 15-ig látogatható kiállításának nyitó eseménye.

A program második részében kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, amelynek témája a kortárs design és a hagyományok folytonosan megújuló kapcsolata. Világszerte egyre több designert foglalkoztat a tömegtermelés és a személyre szabhatóság kapcsolata, aminek vizsgálata során rendre előtérbe kerül a kulturális örökség, a tradíciók és a nemzeti identitás is. A holland és a magyar példa elemzése a tervezők, a gyártók és a fogyasztók közötti kapcsolat átalakulására is rávilágít.

Hagyomány – Identitás – Design

defo labor – 2011. Szeptember 29. 17.00

1118 Budapest, Bartók Béla út 20.

www.muurbloem.com

www.defo.hu