Elindult a Design Hét

A Magyar Formatervezési Tanács védnökségével, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával, a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál közös szervezésében, idén nyolcadik alkalommal kerül sor a Design Hét Budapest fesztiválra. A 2011. szeptember 30. és október 9. között, a főváros egész területén zajló fesztivál 190 partner együttműködésében több mint 100 eseménnyel várja a hazai és a nemzetközi design iránt érdeklődőket.


Az idei designfeszt az önreflexió jegyében telik, szlogenje COULEUR LOCALE, azaz helyi szín, helyi árnyalat. A Design Hét legfontosabb célja, hogy az ország kreatív iparának, vizuális kultúrájának egyedi vonásaira, designértékeire hívja fel a figyelmet. Olyan helyi árnyalatokra és színekre, amelyek sajátos közép-európai helyzetünkből és létünkből következnek, s amely értékekre a globalizálódó világ is intenzíven kíváncsi.

A Design Hét Budapest 2011 hívószavával összhangban, COULEUR LOCALE – Európa színei tárgyakban című nemzetközi kiállítással Európa kortárs designkultúrája költözött be több mint egy hónapra a Design Terminál Erzsébet téri épületébe. Közel harminc ország tárgyain keresztül mutatja meg a kortárs design tendenciákat miközben arra a kérdésre keresi a választ, hogy van-e értelme a globalizálódott világban nemzeti karakterről beszélni. Nézzük néhány tárgyat a kiállítottak közül!

Magic Circles Limited Edition "Weimar Rocks" készlet, 2010, Weimar Porzellan
Ronan & Erwan Bouroullec: Clouds moduláris térelemek, 2009, Kvadrat
Ron Arad: Raviolo szék, 2011, Magis
Velichko Velikov: Lastika szék, 2011, Lago

A tárgyak kiválasztása neves, véleményformáló designszakemberek, fesztiválszervezők és a nemzeti designközpontok vezetőinek ajánlásával történt. A tárlat széleskörű szakmai kooperáció és együttgondolkodás eredménye, ahol az adott ország önreprezentációs szándékára esik a hangsúly.

Glimpt: Sideboard asztal, 2011
Atelier Oi: Allegro Ritmico lámpa, 2011, Foscarini
VanBerlo: BUB Kerékpár, 2009, Batavus
Úna Burke: RE.TREAT kollekció, 2010

A tárlat 2011 Október 9-ig várja az érdeklődőket a Design Terminál épületében az Erzsébet téren!

Szőke Gábor Miklós szobra

Kurátorok: Szépvölgyi Viktória és Halasi Rita Mária
Installáció tervezés és kivitelezés: Ágh Márton és LabControl
Projektasszisztens: Kardos Zsófia