Koppenhágai tükörpavilon

Koppenhága Centrál Parkjában, a korábbi lelakott játszótér helyén épült ez a kivételesen látványos, épület és köztéri szobor között valahol fél úton elhelyezkedő tükör homlokzatos pavilon a dán MLRP építésziroda tervezésében.

A korábbi játszótéri pavilont a dán építésziroda egy izgalmas tükörcsodává változtatta – az elvarázsolt kastélyból jól ismert konvex és konkáv tükrök játékával a homlokzat a környezet manipulált képét visszavetítő “vászonná” válik. Az épület izgalmas, játékos megjelenése nem csak a gyerekszemeket vonzza mágnesként.

“Az épület tulajdonképpen játék a perspektívával, visszatükröződéssel, és átalakulással. A hagyományos, zárt oromzatú homlokzat helyett alkalmazott  tükör borítás láthatatlan átmenetet képez a táj és az épület között – visszatükrözi a környező park, a játszótér és az ott zajló élet képeit. Az ajtók és az ablakok a hosszanti faburkolatos homlokzatba süllyesztve kaptak helyet. A nyílászárók belső oldalán is speciális íves tükrös felületek láthatók – ezek éjszakára bezárhatóak, így nincsenek kitéve a vandalizmus rongáló szenvedélyének.” – Mondják a tervezők az új épületről.

Éjszaka a bezárt ajtók és ablakok mögött szolidan húzódik meg az épület a park jellegéhez illeszkedve, napközben azonban a nyitott tükörspaletták nézelődésre, álmélkodásra, játékra hívják a gyerekeket a szomszédos játszótérről. Ezáltal a speciális látvány által életre kel a pavilon, interakcióba lép környezetével és játékos résztvevője lesz a helyi felnőttek-gyerekek mindennapjainak.

Fotó: Laura Stamer

www.mlrp.dk