Hanna Hedman – A kihalásra várva

Hanna Hedman svéd ékszertervező tárgyainak világa a természetből merít inspirációt – organikus formái, növényszerű ékszerei gyakran olyan élethűek, hogy valóban nehéz eldönteni, ékszerrel van-e dolgunk, vagy egy általunk már nem ismert, régen kihalt életformával…

Hanna Hedman tevékenységét egy ideje követjük már, ez úttal 2011-es, A Kihalásra Várva – elnevezésű kollekcióját mutatjuk be.

A “While They Await Extinction” elnevezésű kollekció a természetből, az állatvilág birodalmából származik. Veszélyeztetett állatok és növények olvadnak itt egymásba, így hozva létre új életformát.”

“Az ékszerek formáit az alkalmazkodásra képtelen, vagy már éppen teljesen kihalt fajok inspirálták. Az ékszerek a fajok sokszínűségére hívják fel a figyelmet és emlékeztetnek az ember felelősségére ezzel kapcsolatban. Ezeket az ékszereket viselve eszünkbe jut a felelősség, amivel a természetnek tartozunk, ezeket a memento darabokat a saját testünkön hordva magunk is részét képezzük ennek a gondolkodásnak.”

“Az ember gyakran romantikus elképzeléseket táplál a természet világával és a természethez fűződő viszonyunkkal kapcsolatban, jóllehet a valóságban hatalmas harcban állunk a természettel és rendkívül negatív hatással vagyunk a természeti fajok sokszínűségére. Destruktív életmódunk rongálja környezetünket és hosszú távon a saját életünket is.” – Hanna Hedman.

Anyagok: Ezüst, oxidált ezüst, porszórt réz és festék

Fotó: Sanna Lindberg