Melyik lett vajon idén az Év Ékszere?

A tavalyi nagy siker után a PannonArts Galéria idén is meghirdette az ÉvÉkszere pályázatot. Idén is rendkívül sokszínű mezőny jött össze. A klasszikus ékszer alapanyagokon kívül, újrahasznosított anyagokból, betonból, papírból, műanyagból, textilből is készültek gyönyörű ékszerek.  Ötvenöt alkotó több mint száz munkájából választotta ki a zsűri az év ékszerét, Vékony Fanni Keresztszemes című munkáját.

Vékony Fanni - Keresztszemes

Vékony Fanni így ír munkájáról: „A szabolcsszatmári keresztszemes hímzést idézi meg. Az első „iparművész” munkáim nagymamám tanításával és felügyelete mellett készültek el” Ez a  meghitt emlékeket megidéző, szeretetteljes hangulat tükröződik a tárgyat alkotó kemény anyag érzékeny megmunkálásában is. Vékony Fanni úgy nyúl a hagyományos népi formakincshez, hogy közben nem szolgaian másolja azt. Felhasználja, átülteti saját formanyelvére s így a gyermekkori emlékek kortárs művészeti értékként születnek újjá. A brosst díszítő piros gömböcskék áthelyezhetők, így a minta megváltoztatható a viselő szándéka szerint. Kortárs anyaghasználata, interaktivitása és a népi motívumok XXI századi reflexiója az, ami ezt az ékszert a z Év Ékszerévé teszi 2012-ben.

Rajnai Rebeka - Beryl
Zsabokorszky Lili - Meteor
Szabo Anna IVANKA - Organ nyakék

A PannonArts Galéria számára kiemelten fontos cél volt a fiatal tehetségek felkutatása, és segítése is. Az idei pályázat egyik érdekessége éppen az volt, hogy a pályakezdő fiatalok meglepően sok színvonalas munkával neveztek, így a zsűrinek nem volt könnyű dolga az év pályakezdőjének kiválasztásában. Ezt a díjat végül Smid Eszter kapta Forinvirág gyűrűéért. Ez az egykori egyforintosokból készült gyűrű amellett hogy ötletesen használja újra a már forgalomból kivont pénzérméket, játékosságával, mozogni, sőt hangot adni képes virágaival üde színfoltja a hazai ékszertervezésnek.

Smid Eszer - Forintvirág gyűrű

A zsűri, Spengler Katalin művészettörténész, Somosi Rita művészettörténész (FISE), Ádám Krisztián a MOME művésztanára, Horváth Béla műgyűjtő, és Szűcs Péter a Marie Claire magazin vezetőszerkesztője, a két kiosztott díjon felül külön dicséretben részesítette Szabó Lilla papírékszereit, és kiválasztott még hat művészt, akik bemutatkozási lehetőséget kapnak a március 2-4 között a Lakástrend kiállításon megrendezett ÉvÉkszere2012 tárlaton való bemutatkozásra.

Szabó Lilla - Papírnyaklaánc

Mi pedig ez úton ítéljük oda a Stilblog különdíját Földi Kinga Greendots elnevezésű ékszerének, melynek sok szeretettel gratulálunk!

Földi Kinga - Greendots

Nem dőlt még el, a közönség díj sorsa, melyre a Hg.hu-n, illetve a Lakástrend Facebook oldalán lehet szavazni. A PannonArts Design galéria Facebook oldalán pedig az összes pályázott ékszer megtekinthető. A kilenc kiválasztott művész mellett a galéria fenntart egy tizedik vitrint is a kiállításra, ahová a legtöbb like-ot kapó ékszerek is bekerülnek majd.