Norvégminta

Még most is nehezen hiszem el, pedig megtörtént: Norvégia fővárosában, Oslóban töltöttem 4 pompás napot egy kedves barátnőmmel. Természetesen a fotóápárátomat is vittem és sok-sok élményt szippantottam magamba, ezt szeretném most elmesélni Nektek. Nem könnyű összefoglalni a rengeteg információt, úgyhogy a Stilblog rovatai szerint csoportosítottam az érdekességeket. 😉

ÉPÍTÉSZET, DESIGN

Égbe ágaskodó irodaházak, szállodák, erődök… bájos, parányi nyaralók… magányos világítótornyok… átlagos méretű lakóházak (nem átlagos környezetben)… tengerparton elterülő, jéghegyszerű Operaház… ez Oslo. Ahogy sétáltam/metróztam/hajóztam/villamosoztam a városban, percről percre egyre lejjebb esett az állam. Az első állpottyanás a kikötőben következett be, Oslo legmodernebb gyöngyszemének a megpillantásakor, íme az Operaház.

A tengerpartot 2008 óta ékesíti a megújult Operaház, amit a nemzetközi hírnévnek is örvendő norvég építésziroda, a Snøhetta tervezett. A jéghegyre emlékeztető, fehérmárvánnyal burkolt épület fényes nappal és napfelkeltekor is fantasztikus látvány, messziről, közelről és belülről egyaránt nagy élmény megcsodálni.


A 38 500 négyzetméteres, 1100 helyiségből álló épületet kívül 36 ezer fehér kőelem fedi, belül pedig csigaszerű faszerkezet és hófehér design ejti ámulatba az oda látogatót.

Az Operaház és a közönség kapcsolatát a köztérként is funkcionáló lejtős tető fűzi szorosra, hiszen tetején az ember kedvére sétálhat, sütkérezhet, bámulva a tengert, a várost, de a ház belsejébe is be lehet kukucskálni az üveglapokon át. A javarészt kézműves munkával készült belső faborítást Ólafur Elíasson izlandi képzőművész alkotásai díszítik.

Félórányi hajóútra innen már egészen más házak között lófráltam Lindoya szigetén. Apró fagerendás nyaralók, fenyőfák, sziklaszirtek, moha- és zuzmómezők, kedves kertek, világítótornyok tarkították utamat.

A sárga, kék, zöld vagy bordó házacskák nyaralóként funkcionálnak, ahol béke, nyugalom, grillező és jó időben fürdési lehetőség várja a kis nyári rezidenciák tulajdonosait (no, nem mintha a belvárosban óriási zaj lenne… ;-).


Mivel a norvégok könnyen hozzájutnak kiváló minőségű faanyaghoz, a fával történő építkezés náluk hagyomány. A legújabb épületek nagy része is fából készült. A természetes anyaghoz való vonzalmukat hamar észre lehet venni, hiszen már a reptér térelválasztóját is fatörzsek alkotják (amivel később szállásom spa részlegén is találkoztam), sőt, fatemplomokkal is büszkélkedhet az északi nép.

Az oslóiak többsége a hegyoldalban éldegél, így hatalmas üvegablakaikon keresztül az Oslo-fjordot, a szigeteket, a várost és a hegyvidéket egyaránt csodálhatják. Ablakaikat egyébként orchidea, váza és lámpa díszíti, amit függöny nemigen takar. Az éghajlat miatt a norvégok sok időt töltenek otthon a négy fal között, ezért rendkívül fontos számukra életterük berendezése, az őket körülvevő tárgyak természetessége. Egyszerű kiegészítőiken gyakran megjelennek a természet inspirálta organikus vonalvezetésű motívumok. Több ház tetejét fű és moha borította, ami a szigetelést segíti, de néhány háztetőn még fenyőfák is kibújtak.

A hagyományos, természetközeli családi házak és szállodák közé egy-egy modern lakótömb is épült.

A norvég formatervezés népszerűsítéséhez az 1994-es Lillehammeri Téli Olimpia nagyban hozzájárult, valamint létrehoztak egy államilag finanszírozott alapítványt, a Norsk Form-ot, azaz a Norvég Formatervezési, Építészeti és Épített Környezeti Központot is.

Oslóban szinte minden utca rejt egy design boltot. Egyik kirakata az egyszerű, de nagyszerű skandináv design miatt ejtett rabul, míg egy másik a melegebb stílusa miatt. A letisztult formáktól kezdve a legbolondosabb tárgyakig mindennel találkoztam, de leginkább mégiscsak a Norway Designs tetszett:



Izgalmas alkotásokra leltem továbbá a Képzőművészeti és Design Múzeumban is:




DIVAT, ART

A vékony, szőke, piszeorrú, bababőrű norvég lányok többsége szűk farmerben vagy vastag harisnyában, valamint bő pulcsiban/kabátban jár, azonban a magyarokkal ellentétben ők bátran viselik a színes nacikat is. A magas, vörös hajú norvég srácok is a nadrágok szűk, már-már tapadós verzióját favorizálják. Szinte minden utcában található H&M és VeroModa, de mellettük természetesen saját márkákkal és izgalmas kirakatokkal is büszkélkednek.

Az aktuális trendeken kívül számos üzlet kínálja a tradicionális norvégmintás kötöttárukat is.


Az oslói vasárnapi művészpiacot is meglátogattam, ami egy eldugott, kieső utca csarnokában és udvarán kapott helyet. A gofri illatában úszó piacon néhány asztalka várta csupán a vásárlókat, azokon is kevés igazán izgalmas portékával, de a legkedvesebbeket persze lefotóztam Nektek. Bevallom, többet vártam a piactól, s azt hiszem, tátva maradna az oslóiak szája, ha bármelyik budapesti művészpiacra ellátogatnának… 😉

Festett falakat, graffitit egyébként csak ezen a környéken láttam a városban.



A vásár mellett lapult a helyi „romkocsma”, őrültségekből azonban csak kívülre jutott, belül már steril környezet fogadott.

ARCOK

A két leghíresebb norvég művész Edvard Munch festő és Gustav Vigeland szobrász. Az oslói Nemzeti Galériában tekinthető meg Munch híres Sikoly festménye, gazdag életművét pedig a Munch Múzeum mutatja be.

Vigeland remekei a Vigeland Múzeumom kívül a Frogner szoborparkban is megcsodálhatók. Az egyedülálló szoborpark Vigeland életműve – több mint 200 szoborral bronzból, gránitból és kovácsoltvasból. Az életnagyságú szobrok emberi alakokat ábrázolnak örömükben, bánatukban, szerelem mámorában vagy éppen fájdalmas szituációban. A legmagasabb szobor 14.12 méteres, aminek 121 emberalakját egyetlen kőtömbből faragta ki a művész.



HOTEL

Szállásunkat a Karl Johans sétálóutcán található, nagy múltra visszatekintő Grand Hotel luxusszálloda támogatta. Innen néhány perc alatt a kikötőbe, vagy éppen a királyi palotához érhettünk. A bőséges, kiváló reggelik során megkóstolhattuk a helyi specialitásokat (mint például a halpogácsát vagy a karamellás barna kecskesajtot), továbbá a szuper SPA részleg medencéjét, gőzkabinját és szaunáját is igénybe vehettük. Ahogy arrafelé mondják a köszönömöt: takk!

Norvégia épületei, természeti csodái mellett nyugalma, tisztasága is lenyűgöző, én máris visszavágyom… Áraik a legmagasabbak a világon, szóval vásárlást ne tervezzetek, de ha tudtok, Ti is utazzatok el az északi országba turistáskodni!

További norvég építészeti csodákról a hg-n olvashattok, a többi fotómat pedig a FoxFotón leshetitek meg!